in

«Πανάκριβη» η ζάχαρη – Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ κύκλωμα εικονικών επιχειρήσεων. Απέκρυψε 80 εκ. € από το Δημόσιο

Οι απάτες ΦΠΑ, μέσω εικονικών επιχειρήσεων, με βασικό σκοπό τη φοροδιαφυγή συνεχίζονται με τους επιτήδειους να βρίσκουν τρόπο να δρουν για χρόνια αθέατοι από τα ηλεκτρονικά «ραντάρ» και τους προληπτικούς ελέγχους που στήνουν το ΣΔΟΕ και άλλες διωκτικές αρχές.

  • Συνήθως οι απατεώνες έστηναν εποχικές επιχειρήσεις (εστίασης, τουρισμού κλπ) ή βραχύβιες εταιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου (κινητής τηλεφωνίας κλπ) τις οποίες «ανοιγόκλειναν» κατά βούληση μόλις υφαρπάξουν τον ΦΠΑ.

Ωστόσο, οι έρευνες του ΣΔΟΕ έδειξαν ότι οι δράστες σχετικών απατών επεκτείνονται σε σε άλλο είδος εταιρειών που λειτουργούν νομότυπα για χρόνια, σε κλάδους που δεν θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», εκμεταλλευόμενοι τα «παράθυρα» που τους δίνει ο νόμος για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

  • Όλα αυτά φάνηκαν από την εξάρθρωση κυκλώματος επιχειρήσεων (με έδρες σε Ασπρόπυργο, κέντρο Αθήνας, Θεσσαλονίκη και αλλού) στην οποία προχώρησε το ΣΔΟΕ από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής.

Το εν λόγω κύκλωμα που έπεσε στα… δίχτυα του ΣΔΟΕ νομότυπα έκανε:

– εισαγωγή ζάχαρης από Ιταλία στην Ελλάδα επί χρόνια! Ως ενδοκοινοτική συναλλαγή δεν περνούσε από τελωνειακό έλεγχο. Στη συνέχεια, μέσω των εμπλεκομένων εταιριών, κατέληγε στην εγχώρια αγορά, σε σούπερ μάρκετ, σπίτια ή επιχειρήσεις εστίασης όλης της χώρας, κυρίως ανυποψίαστων πελατών. Παρότι η ζάχαρη υπάγεται σε χαμηλό ΦΠΑ 13%, οι επιτήδειοι αποκόμιζαν 7.343.893 ευρώ από μη απόδοση του αναλογούντος ΦΠΑ και άλλα 18 εκατ. ευρώ περίπου από φόρους εισοδήματος.

– ρυθμίσεις οφειλών για να μην εξοφλεί φόρους για τα ποσά που εμφάνιζε ως νόμιμα. Ουσιαστικά έβαζαν δόσεις που τελικά δεν τις πλήρωναν. Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις ελέγχθηκαν σε βάθος πενταετίας και διαπιστώθηκε ότι έχουν μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ποσού 63.735.210 ευρώ.

«Αχυράνθρωποι»
Από αυτή την παράνομη δράση το δημόσιο δεν εισέπραξε ποτέ πάνω από 80 εκατ. ευρώ συνολικά.

  • Στην υπόθεση φέρονται ως εμπλεκόμενες συνολικά 17 εταιρείες. Πηγές του ΣΔΟΕ, ωστόσο, τονίζουν ότι μόνον οι επτά από αυτές κινούσαν τα νήματα, καθώς οι άλλες 10 εταιρείες ήταν εικονικές, με υπευθύνους «αχυράνθρωπους» (υπερήλικες, ουσιοεξαρτώμενα άτομα ή σε πλήρη ένδεια) τα οποία είχαν παραχωρήσει -έναντι αμοιβής- τα στοιχεία και τις ταυτότητές τους, για να ανοίξουν εταιρίες και τραπεζικοί λογαριασμοί.

Όλα τα εκατομμύρια και τα τιμολόγια που περνούσαν από τις εικονικές επιχειρήσεις, εξυπηρετούσαν τις 7 «νόμιμες» που υποκρύπτονταν από πίσω τους. Με εικονικά τιμολόγια συναλλαγών, οι πραγματικοί υπαίτιοι «έσβηναν» και έβαζαν «στο χέρι» ΦΠΑ εκατομμυρίων.

  • Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της εν λόγω απάτης θα πρέπει να επισημανθεί πως οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), πριν κλείσει το 2023 είχαν ολοκληρωθεί 129 τέτοιες έρευνες, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 176 έρευνες (με παραβατικότητα 83,5%) και χιλιάδες εμπλεκόμενα πρόσωπα – «βιτρίνες». Ωστόσο τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο κατά την τελευταία τετραετία, δεν ξεπερνούσαν συνολικά τα 110 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως από το ΣΔΟΕ έχει αφαιρεθεί εδώ και χρόνια η ελεγκτική αρμοδιότητα για φορολογικά αντικείμενα. Η έρευνά του όμως που έφερε στο φως την κακουργηματικού χαρακτήρα δράση του κυκλώματος με στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης, παραδόθηκε στις φορολογικές αρχές για να γίνει καταλογισμός των σχετικών ποσών με βάση τα ευρήματα.

  • Προληπτικά πρόστιμα
    Το εντυπωσιακό στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι η «μονιμότητα» της δράσης του κυκλώματος και φαίνεται να αποκλίνει πολύ από το σύνηθες, που θεωρείται πως είναι το στήσιμο εταιριών «φωτοβολίδων» που κλείνουν πριν καν ελεγχθούν. Για τον λόγο αυτό, στο προς διαβούλευση νέο φορολογικό νομοσχέδιο εισάγεται και ο νέος θεσμός του «προσωρινού προσδιορισμού» φόρου και παραβάσεων, δηλαδή «προληπτικά» πρόστιμα ειδικά για εποχικές επιχειρήσεις πριν κλείσει η φορολογική περίοδος για την οποία θα τους γίνει έλεγχος.

Σε αυτό οδήγησε η διαπίστωση πως λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας οι εικονικές επιχειρήσεις που «εξαφανίζουν» τον ΦΠΑ ή κάνουν ρύθμιση οφειλών και πληρώνουν μόνον την πρώτη δόση, αλλά αμέσως μετά δεν δίνουν σημεία ζωής και κλείνουν χωρίς να ελεγχθούν.

  • Ειδικά μετά την «έκρηξη» του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω παγκόσμιου lockdown, οι απάτες που στήνονται για την υπεξαίρεση ή μη απόδοση ΦΠΑ πολλαπλασιάστηκαν διεθνώς. Για αυτό τον λόγο, από την Πρωτοχρονιά του 2024 τέθηκε σε λειτουργία το πανευρωπαϊκό «δόκανο» στις διασυνοριακές συναλλαγές, με στόχο αυτές ακριβώς τις απάτες.

Τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν ότι η Ευρώπη «έχασε» περί τα 61 δισ. ευρώ από τις δυνητικές εισπράξεις ΦΠΑ. Και η επίδοση αυτή έγινε δεκτή με… ανακούφιση, καθώς το 2020 οι απώλειες είχαν αγγίξει τα 100 δισ. ευρώ.

  • Αντίστοιχα και στην Ελλάδα, οι απώλειες περιορίστηκαν σε κάτι παραπάνω από 3,2 δισ ευρώ ή το 17,8% επί των δυνητικών εισπράξεων (περισσότερο από έναν «ΕΝΦΙΑ») αν και πρόκειται για την 3η χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Κλειστές οι τράπεζες για 4 ημέρες – Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες – συναλλαγές

Κάτια Ταραμπάνκο – «Την απιστία τη συζητάω για να καταλάβω από πού προήλθε»