Eurovision 2026: Τι δείχνουν τα προγνωστικά μία εβδομάδα πριν τον Μεγάλο Τελικό;

4 Min Read

Μία εβδομάδα ακριβώς μας χωρίζει από τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2026, εκεί όπου θα μάθουμε ποια συμμετοχή θα είναι εκείνη που θα σηκώσει το πολυπόθητο τρόπαιο και θα στείλει τον επόμενο διαγωνισμό στη χώρα της.

 

Οι τεχνικές πρόβες συνεχίζονται κανονικά στην Wiener Stadthalle της Βιέννης, όπου σήμερα, Σάββατο 9/5, ανεβαίνουν στη σκηνή για δεύτερη φορά οι 5 τελευταίες χώρες του Β’ Ημιτελικού μαζί με τις Big4 και την οικοδέσποινα, Αυστρία.

Αύριο, Κυριακή 10/5, δεν πραγματοποιούνται δοκιμές, αφού είναι η ημέρα του Τιρκουάζ Χαλιού, της επίσημης εκδήλωσης που διοργανώνει κάθε χρόνο η πόλη που φιλοξενεί τη Eurovision για να υποδεχθεί τις συμμετέχουσες αποστολές.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας (11/5) ξεκινούν οι επίσημες “γενικές” πρόβες παρουσία κοινού και δημοσιογράφων, απ’ όπου θα δούμε και τα πρώτα ολοκληρωμένα βίντεο κάθε συμμετοχής.

Τα προγνωστικά για τους δύο Ημιτελικούς
Παρότι τα δεδομένα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν, ειδικά μετά τις γενικές δοκιμές της Δευτέρας, υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τις χώρες που φαίνεται να προκρίνονται στον Μεγάλο Τελικό από τους δύο Ημιτελικούς της Eurovision.

Από τον Α’ Ημιτελικό με άνεση δείχνουν να προκρίνονται Φινλανδία, Ελλάδα, Σουηδία, Ισραήλ, Κροατία, Μολδαβία, Σερβία και Λιθουανία. Για τις θέσεις 9 και 10, ωστόσο, μάχη φαίνεται πως θα δώσουν 4 χώρες: Πολωνία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία και Εσθονία, με τις δύο πρώτες να έχουν ένα μικρό προβάδισμα.

Παρόμοια η εικόνα και στον Β’ Ημιτελικό, όπου ξεχωρίζουν Αυστραλία, Δανία, Ουκρανία, Ρουμανία, Κύπρος, Μάλτα, Βουλγαρία και Νορβηγία. Με ερωτηματικό παραμένουν Τσεχία, Αλβανία, Ελβετία, Λετονία και Αρμενία, που θα κονταροχτυπηθούν για τα δύο τελευταία εισιτήρια.

Η πρόγνωση για τον μεγάλο νικητή
Το ενδιαφέρον των γραφείων στοιχημάτων για τη νίκη στον 70ό διαγωνισμό της Eurovision εστιάζει πλέον σε τρεις συμμετοχές: Φινλανδία, Ελλάδα και Δανία. Αυτές οι τρεις χώρες είναι οι μοναδικές -μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- που συγκεντρώνουν ποσοστό νίκης άνω του 10%, με τη Γαλλία και την Αυστραλία να ακολουθούν σε απόσταση και να δείχνουν ότι μάλλον δεν θα τα καταφέρουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο ο νικητής προκύπτει σταθερά από τις 3 πρώτες θέσεις των στοιχημάτων, με εξαίρεση το 2014 που η Conchita Wurst βρισκόταν στην 6η θέση, πριν εξελιχθεί στο απόλυτο φαβορί και να σηκώσει το τρόπαιο στον Μεγάλο Τελικό.

Επομένως, χωρίς να είμαστε προφήτες, θα λέγαμε πως όλα δείχνουν ντέρμπι ανάμεσα σε Φινλανδία και Ελλάδα, με τις ενδεχόμενες εκπλήξεις να παίζουν πάντα ως σενάριο, όχι όμως για την κορυφή αλλά περισσότερο για την πρώτη 5άδα. Δηλαδή, θα υπάρξουν σίγουρα χώρες που, ενώ δεν είναι στα προγνωστικά στις πρώτες 5 ή 10 θέσεις, θα τις δούμε να εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους στη βαθμολογία και να “καπελώνουν” άλλες που θεωρούνταν δυνατότερες.

Τα λεγόμενα “dark horses” λοιπόν της φετινής Eurovision δεν είναι άλλα από τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Μάλτα, την Ιταλία και τη Σερβία.

Share This Article