Ξεκάθαρος ο Μακρόν – «Θα πληρώσουν όσοι…»

2 Min Read

Με αυστηρό μήνυμα και προειδοποιήσεις για λογοδοσία εμφανίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν στο δημοσίευμα για τα επεισόδια στη Γαλλία. Οι διαδηλώσεις για το κόστος ζωής περιγράφονται να έχουν εξελιχθεί σε εκτεταμένες συγκρούσεις, με λεηλασίες και καταστροφές που πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση.

  • Σύμφωνα με το κείμενο, ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε τηλεοπτικά στους πολίτες, καταδικάζοντας τη βία και εκφράζοντας στήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας.

Το μήνυμά του ήταν σαφές: όσοι ευθύνονται για καταστροφές πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Παράλληλα, φέρεται να έδωσε στους νομάρχες τη δυνατότητα απαγόρευσης συγκεντρώσεων που κρίνονται επικίνδυνες. Μια κίνηση που έρχεται ενώ η πίεση προς το Μέγαρο των Ηλυσίων μεγαλώνει.

Στο οικονομικό μέτωπο, ο Μακρόν αναφέρθηκε στην ανάγκη οι εξελίξεις στην ενέργεια να περάσουν στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Αναγνώρισε επίσης την ανησυχία των νέων, συνδέοντας την αντιμετώπισή της με τη διατήρηση της δημοκρατικής τάξης. Η αντιπολίτευση, πάντως, ανεβάζει τους τόνους. Το δημοσίευμα αποδίδει στον Μπρουνό Ρεταϊό αίτημα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στον Ζορντάν Μπαρντελά απαίτηση για παραίτηση του προέδρου.

Οι περιγραφόμενες καταστροφές και οι εκκλήσεις δημάρχων για κρατική βοήθεια συμπληρώνουν μια εικόνα έντονης κρίσης. Το ζητούμενο πλέον είναι αν οι προεδρικές παρεμβάσεις μπορούν να αποκλιμακώσουν την ένταση, την ώρα που η ακρίβεια εξακολουθεί να βρίσκεται στον πυρήνα της κοινωνικής δυσαρέσκειας στη χώρα.

Share This Article