Πολιτικός σεισμός στη Σερβία – Ποια η επόμενη ημέρα;

2 Min Read

Μεγάλη πολιτική ανατροπή στη Σερβία, καθώς ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς παραδέχθηκε την ήττα του κυβερνώντος κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, με τη «Λίστα των Φοιτητών» να εμφανίζεται ως ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης. «Είναι σαφές ότι χάσαμε αυτές τις εκλογές.

  • Η Λίστα των Φοιτητών κέρδισε», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, επικαλούμενος τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα. Όπως ανέφερε, το φοιτητικό κίνημα αναμενόταν να εξασφαλίσει 135 έως 140 έδρες στο κοινοβούλιο των 250 εδρών, έναντι περίπου 105 για την παράταξή του.

Η ανακοίνωση προκάλεσε πανηγυρισμούς στο Βελιγράδι, με φοιτητές και πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους, να κορνάρουν και να φωνάζουν συνθήματα για τη νίκη τους. Η εκλογική αναμέτρηση θεωρείται καθοριστική για τη χώρα, καθώς ο Βούτσιτς κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή επί περίπου 14 χρόνια.

Η άνοδος του φοιτητικού κινήματος συνδέεται με τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της διαφθοράς και της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίες εντάθηκαν μετά την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ το 2024, όταν έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.

Η «Λίστα των Φοιτητών» συγκέντρωσε υποστήριξη από πολίτες που ζητούν αλλαγές, διαφάνεια και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Παρά την παραδοχή της ήττας από τον Βούτσιτς, τα τελικά αποτελέσματα δεν είχαν ακόμη ανακοινωθεί. Η επόμενη ημέρα αναμένεται κρίσιμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την πολιτική πορεία της Σερβίας.

Share This Article