Σε πολιτικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο βρίσκεται η Γαλλία, μετά την απόρριψη του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2027 από την Εθνοσυνέλευση, το βράδυ της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου.
Το σκέλος των εσόδων καταψηφίστηκε με 458 ψήφους κατά και καμία υπέρ, ενώ δύο βουλευτές επέλεξαν την αποχή. Η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέταση του νομοσχεδίου στην κάτω Βουλή, χωρίς να συζητηθούν οι προβλέψεις για τις κρατικές δαπάνες.
Πλέον, το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο προωθείται στη Γερουσία για εξέταση. Στη συνέχεια αναμένεται να επιχειρηθεί συμβιβασμός μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων.
Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνί επιδιώκει να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ για το 2027, προβλέποντας εξοικονομήσεις περίπου 43 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις που είχαν προτείνει οι βουλευτές θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιων Λογαριασμών, να ανεβάσουν το έλλειμμα στο 5,9% του ΑΕΠ.
Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με δύσκολες πολιτικές διαπραγματεύσεις.
