in ,

AngryAngry OMGOMG

Άποψη – Τα λάθη με την Golden Visa που θα φέρουν σε αδιέξοδο τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε να ακροβατούμε σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι ανάμεσα στην ανάπτυξη-ευημερία και στην οικιστική κρίση και επ’ ουδενί δεν πρέπει να πάρουμε το λάθος μονοπάτι προσπαθώντας να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις. Η οικιστική κρίση και η αύξηση των τιμών των ακινήτων και των ενοικίων, που φυσικά και υπάρχει, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την σχέση προσφοράς- ζήτησης.

 

  • Η συνάρτηση αυτή άλλαξε δραματικά μετά από την εποχή του κορονοϊού λόγω αρκετών παραγόντων όπως, το μεταναστευτικό, η τηλεργασία στην Ευρώπη και η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης που με τον καιρό απορρόφησαν πολλά και κυρίως φτηνά ακίνητα από τη διαθέσιμη ‘’δεξαμενή’’ στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας.

 

Όσον αφορά την αύξηση στις τιμές των νεόδμητων κατασκευών αυτή οφείλεται κυρίως στη αύξηση του κόστους κατασκευής και οικοδομικών υλικών όπως πολύ σωστά ανέφερε ο κ.Πρωθυπουργός.

 

  • Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και πραγματικά έχουμε τις λύσεις που θα το βελτιστοποιήσουν χωρίς να κάνουμε ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία της χώρας μας, αφού δεν είναι μυστικό ότι γύρω από το χώρο του ακινήτου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, και η χώρα ωφελείται με έσοδα που προέρχονται από την άμεση και έμμεση φορολογία και τον αυξημένο κύκλο εργασιών.

 

Η GOLDEN VISA ήταν ο κύριος πυλώνας που επανεκκίνησε την οικονομία το 2013, προξενώ- ντας το ενδιαφέρον των επενδυτών από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό φυσικά δεν έγινε τυχαία, δημιουργήθηκε από την τότε κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο ήταν και ελπίζουμε να παραμείνει ανταγωνιστικό σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης.

 

Ο κύριος λόγος που αυτό το πρόγραμμα είναι το πιο ανταγωνιστικό ήταν και είναι το τίμημα των 250.000 ευρώ. Ο δεύτερος λόγος ήταν η σταθερότητα και η ασφάλεια που δημιούργησε η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου στους επενδυτές, επεμβαίνοντας στο πρόγραμμα μόνο σε τομείς που απαιτούσαν βελτίωση κυρίως ως προς τις διαδικασίες.

  • Δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο βρισκόμαστε σε καταστάσεις να μην προλαβαίνουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις αλλαγές στο πρόγραμμα, δημιουργώντας ανασφάλεια και δυσπιστία στους επενδυτές, με αποτέλεσμα η χώρα να στερείται πολλών εκατομμυριών ευρώ συναλλάγματος που στρέφονται πλέον σε χώρες όπως: η Ουγγαρία,η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Ισπανία, και η Βουλγαρία με την είσοδό της στην SHENGEN στις 31/03/2024.

 

Ο ανταγωνισμός μας είναι ακριβώς αυτές οι χώρες και τα αντίστοιχα προγράμματά τους και όχι τα νότια και τα δυτικά προάστια όπως εσφαλμένα αφήνουν να εννοηθεί αρκετοί ημιμαθείς στο χώρο. Παραθέτουμε μια σειρά προτάσεων που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο οικιστικό πρόβλημα, αφού θεωρούμε ότι μόνο αν ρίξουμε στην αγορά ακίνητα θα καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση και θα πέσουν οι τιμές των ενοικίων.

  • 1. Να παραμείνει η GOLDEN VISA στις 250.000 ευρώ σε όλη την επικράτεια για νέα ε- νεργειακά ακίνητα και αναπαλαιώσεις νεοκλασσικών-διατηρητέων κτιρίων ωστέ οι νέες κατασκευές να αποσυμφορήσουν τη ζήτηση. Με αυτόν τον τρόπο και η ανά- πτυξη δε θα σταματήσει και θα αποσυμφορηθεί η πίεση από τα δυτικά προάστια και των Πειραιά αφού η ζήτηση και κατά συνέπεια η ανάπτυξη θα εξαπλωθεί παντού.
  • 2. Να απαγορευτεί η βραχυχρόνια μίσθωση στους επενδυτές των ακινήτων για την GOLDEN VISA και να επιτρέπεται μόνο η μακροχρόνια μίσθωση αυτών.
  • 3. Να ρυθμιστεί η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης κυρίως σε περιοχές που πιέζονται από τη ζήτηση.
  • 4. Να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης των ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή των Funds. Πρόκειται για χιλίαδες ακίνητα εκτός αγοράς και είναι μείζονος σημασίας η ενεργοποίηση αυτών.
  • 5. Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες που διαθέτουν κλειστά ακίνητα να μπορέσουν να τα ανακαινίσουν και να τα αξιοποιήσουν και η επένδυση που θα κάνουν να είναι βιώσιμη και συμφέρουσα (υψηλή φορολογία εως και 45% κτλ).
  • 6. Ενδεχόμενη καθολική χρυσή Βίζα στα 500.000 ευρώ θα σταματήσει τις επενδύσεις και θα μειώσει το ΑΕΠ με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.

 

Η ανάπτυξη φέρνει τουρισμό, επενδυτές και αυξάνει τις τιμές των μισθών και το βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων. Αλίμονο αν πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων προσπάθειες ετών για εισροή κεφαλαίων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Αποκαλυπτικό – Η «Ιουλία» του Alpha ολόγυμνη στη μπανιέρα! (Εικόνα)

Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό πάρτυ, το «J2US» κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου!