in

Από προβατίνα η μαζική δηλητηρίαση – «Η παπαδιά την μαγείρεψε…»

Με τροφική δηλητηρίαση έφυγαν 37 άτομα από πανηγύρι σε χωριό της Ηλείας, αφού το κρέας που κατανάλωσαν τους έστειλε στο Κέντρο Υγείας.

Το εορταστικό τραπέζι που στήθηκε έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σε χωριό της Βουπρασίας είχε άδοξο τέλος, όταν κάτοικοι από 15 έως 90 ετών από εκεί που γλεντούσαν βρέθηκαν με φριχτούς πόνους στο Κέντρο Υγείας Βάρδας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο πανηγύρι μοιράστηκε βραστή προβατίνα, που φαίνεται να είναι και το φαγητό που δηλητηρίασε τους κατοίκους, ενώ την μαγείρεψε η παπαδιά του χωριού.

«Κάποιο λάθος έγινε»

Ο ιερέας του χωριού, μιλώντας στον Alpha δήλωσε: «Η παπαδιά μαγείρεψε την προβατίνα, συγγνώμη γι` αυτό που έγινε» και εξήγησε ότι είναι γνωστή μαγείρισσα στην περιοχή και μάλιστα έχει αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο κάθε χρόνο. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι του χρόνου οι διαδικασίες θα είναι διαφορετικές και όλα θα είναι τυποποιημένα.

Βέβαια, ο παπάς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό φάνηκε να αμφισβητεί ότι η προβατίνα ευθύνεται γία ό,τι έγινε.

 

«Έφαγα και εγώ προβατίνα. Εγώ δεν είχα συμπτώματα», λέει και εξηγεί «Αυτό το έθιμο υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Σε μια τραπεζαρία μεγάλη γύρω στα 70 μέτρα, βρίσκονται τα εδέσματα των συμπολιτών. Βρισκόταν η προβατίνα η βρασμένη, δύο ταψιά αρνί, φράουλες, γλυκά που είχαν φέρει οι ενορίτες. Με το που είπαμε το “Χριστός Ανέστη”, κληρώσαμε τα δώρα, τους ευχαρίστησα όλους και όλοι κατευθυνθήκαν στο τραπέζι. Ήρθαν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Δεν φταίει η ποσότητα του κόσμου. Κάποιο λάθος έγινε. Πού έγινε το λάθος; Σε αυτά που έφεραν ή στο βραστό; Δίπλα από τον δρόμο ακριβώς στα 3 μέτρα είναι οι κάδοι των απορριμμάτων. Κάθε χρόνο υπάρχουν εκεί, ποιος μπορεί να ξέρει τι έγινε;».

«Ο ένας λέει έφαγα από όλα και δεν με πείραξε τίποτα. Εγώ δεν μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι είπαν ψέματα. Τα αίτια πολλά – λέγανε στο στρατό – η εμπλοκή μια», συμπληρώνει.

«Φάγαμε και βρεθήκαμε στο Κέντρο Υγείας με πόνους στην κοιλιά»
Πάντως, οι 37 κάτοικοι που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση ταλαιπωρήθηκαν αρκετά, με έναν εξ αυτών να αναφέρεται στον τεράστιο χρόνο αναμονής στο Κέντρο Υγείας, τόσο για εκείνον όσο και για την κόρη του.

Ο ίδιος είπε ότι δεν είχε πάει στο πανηγύρι και δηλώνει βέβαιος ότι η δηλητηρίαση επήλθε από την κατανάλωση προβατινας, καθώς πρόκειται για το μόνο έδεσμα που έφαγε ο ίδιος και η κόρη του που ήταν στο σπίτι.

«Η γυναίκα μου είχε πάει και γυρίζοντας έφερε προβατίνα μου λέει “πάρε ένα κομματάκι”. Έφαγα μόνο εγώ και η κόρη μου. Βρεθήκαμε στο Κέντρο Υγείας με πόνους στην κοιλιά και διάρροιες. Ήταν ήδη εκεί 18 άτομα, δεν είχαν πού να μας βάλουν. Και μετά έρχονταν ο ένας πίσω από τον άλλον», ανέφερε.

Πρώτοι ασθενείς ήταν δύο αδέλφια 15 και 16 ετών και η μητέρα τους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου Υγείας, Σταύρο Λεβέντη.

«Αρχικά νομίσαμε ότι πρόκειται για γαστρεντερίτιδα. Μόλις όμως άρχισαν να έρχονται και άλλοι ασθενείς, οι οποίοι ήταν όλοι από το ίδιο χωριό και βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι, διαπιστώσαμε αμέσως ότι πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα ήταν έντονα: πόνοι στην κοιλιακή περιοχή, ναυτία, εμετός και διάρροια. Αμέσως παρασχέθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και διαχειριστήκαμε την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας, χωρίς να χρειαστεί καμία διακομιδή», δήλωσε.

Τι νομίζετε;

-1 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ψάχνουν για δωρεάν κωδικούς Netflix

Ε.Ε – Μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια το εμπόριο αγροτικών προϊόντων το 2023