in

Είναι στην Ελλάδα; Αυτός ο άνδρας καταζητείται εδώ και 25 χρόνια για δολοφονία

Παγκόσμια έκκληση για τον εντοπισμό ενός από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες της Αυστραλίας κάνουν οι Αρχές της χώρας, 25 χρόνια μετά την αναχώρησή του για την Ελλάδα μετά από μια φερόμενη δολοφονία με μαχαίρι σε νυχτερινό κέντρο. Η αστυνομία της πολιτείας NSW και η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας αναζητούν τον Τζέιμς Δαλαμάγκα, ηλικίας πλέον 53 ή 54 ετών, καθώς η 25ετής παραγραφή για τη δίωξή του στην Ελλάδα πλησιάζει. Η τελευταία φορά που εθεάθη ο Δαλαμάγκας στην Αυστραλία ήταν στις 25 Απριλίου 1999, λίγο μετά το θανάσιμο μαχαίρωμα του Γιώργου Γιαννόπουλου στο Σίδνεϊ, στο νυχτερινό κέντρο Knossus, γνωστό και ως Pariziana. Ένας συνάδερφος του εκλιπόντος οδηγού φορτηγού περιέγραψε ότι το φερόμενο ως θύμα δέχθηκε επίθεση με «μαχαίρι έξι ιντσών» στο νυχτερινό κέντρο και πως ο ίδιος έβαλε «σερβιέτες στο λαιμό του Γιώργου… Ανέκαμψε για λίγο αλλά μετά ήταν αργά».

  • Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Δαλαμάγκας έφυγε «αμέσως μετά» και πήγε να ζήσει στην πατρίδα της οικογένειάς του, την Ελλάδα. Αμέσως μετά τη δολοφονία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Δαλαμάγκα, αλλά, παρά τις εκτεταμένες έρευνες, δεν εντοπίστηκε ποτέ, αν και πιστεύεται ότι εξακολουθεί να διαμένει στην Ελλάδα. Το 2003, και αφότου απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες έκδοσής του από την Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να ασκήσουν δίωξη για τον φερόμενο ρόλο του στη δολοφονία. Ωστόσο, η διαδικασία ανεστάλη το 2007, όταν δεν μπόρεσε να εντοπιστεί, με τις Αρχές της Αυστραλίας να απευθύνουν τώρα έκκληση σε όποιον έχει πληροφορίες να προσέλθει, καθώς «ο χρόνος είναι πλέον πολύτιμος», διότι πλησιάζει η 25ετής ελληνική παραγραφή. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτών των ερευνών για τον εντοπισμό του Δαλαμάγκα στην Ελλάδα, η αστυνομία ανανέωσε την έκκλησή της για πληροφορίες μαζί με την οικογένεια του θύματος Γιαννόπουλου και παρέδωσε ένα μήνυμα στα ελληνικά, το οποίο θα διανεμηθεί στο ελληνικό κοινό. Η αστυνομία δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία της ηλικιακής εξέλιξης του Τζέιμς Δαλαμάγκας, που δείχνει πώς μπορεί να μοιάζει σήμερα, σε ηλικία 54 ετών. μεσογειακής εμφάνισης, ύψους περίπου 1,82 μέτρα, με καστανά μαλλιά, καστανά μάτια και ένα τατουάζ με ελληνική επιγραφή στο δεξί του αντιβράχιο.

Μπορεί να χρησιμοποιεί, όπως λέει η αστυνομία της Αυστραλίας, τα ονόματα «Τζέιμς» ή «Τιμ» με επώνυμα «Δημητρίου» ή «Κάνις». Ο επιθεωρητής Γκραντ Τέιλορ, διοικητής της ομάδας εγκληματικών ομάδων του State Crime Command, δήλωσε ότι η αστυνομία έχει περιορισμένο χρόνο για να ασκήσει δίωξη κατά του Δαλαμάγκας στην Ελλάδα, γι’ αυτό και εντείνει τις προσπάθειές της για την ανεύρεσή του. «Ο Δαλαμάγκας θα μπορούσε να είναι ελεύθερος φέτος βάσει του ελληνικού νόμου περί παραγραφής, γι’ αυτό και αποτελεί προτεραιότητα της αστυνομικής δύναμης της NSW να ανεβάσει τους τόνους και να διασφαλίσει ότι θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης – είτε αυτό γίνεται εδώ είτε στην αλλοδαπή, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τον κυνηγάμε. Σήμερα, απευθύνουμε άμεση έκκληση στα μέλη της ελληνικής μας κοινότητας -και σε όσους μπορούν να ακούσουν τις εκκλήσεις μας στην Ελλάδα- ότι τώρα είναι η ώρα να εμφανιστούν». Παράλληλα, πρόσθεσε πως δίνεται αμοιβή για όποιον έχει πληροφορίες.

  • «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως υπάρχει αμοιβή 200.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Δαλαμάγκα – αυτό είναι περίπου 123.000 ευρώ και μπορεί να διεκδικηθεί διεθνώς». Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Μέσω της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αυστραλίας, η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές στην προσπάθειά τους να βρουν τον κ. Δαλαμάγκα». Ο επιθεωρητής διακρατικών επιχειρήσεων της AFP, Τζάρεντ Τάγκαρτ, δήλωσε πως η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας έχει μέλη της στην περιοχή, τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές. «Οι ειδικοί ερευνητές της Ομάδας Κρούσης για τη Σύλληψη Φυγάδων (FAST) είναι εξαιρετικά επιτυχημένοι στον εντοπισμό φυγάδων που υπόκεινται σε εντάλματα σύλληψης για φόνο, ανθρωποκτονία, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος και σοβαρή απάτη», δήλωσε ο επιθεωρητής Τάγκαρτ. «Η AFP έχει μια ισχυρή σχέση με την Ελληνική Αστυνομία, η οποία είναι εξαιρετικά ικανή και έμπιστος εταίρος, και θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στη NSW και σε όλο τον κόσμο για να αξιοποιήσουμε κάθε τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο άνθρωπος θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

Τι νομίζετε;

-1 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μόνο ΕΔΩ – Η επιθυμία της Καραβάτου για τη νέα σεζόν και το μήνυμα στον ΣΚΑΙ

Λιάγκας για Δαλάκα – Ατζούν – «Ακούω διάφορα, έχουν μία κοντινή σχέση…»