Ανατροπή από Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Στο τραπέζι και οι απαιτήσεις της Μόσχας

2 Min Read

Νέα δεδομένα στη διπλωματική σκακιέρα του πολέμου στην Ουκρανία δημιουργούν οι δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν ακόμη και οι απαιτήσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας ειρήνης.

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια της δικής του χώρας, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε συζήτηση για τις ρωσικές αξιώσεις θα πρέπει να γίνει αφού αντιμετωπιστεί το ζήτημα του πολέμου.
  • Στο επίκεντρο βρίσκονται πλέον οι προγραμματισμένες συνομιλίες Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ στο Άμπου Ντάμπι, στις αρχές Νοεμβρίου. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν μέτρα αποκλιμάκωσης, πιθανή κατάπαυση του πυρός στον ενεργειακό και ναυτιλιακό τομέα, αλλά και οι εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι έστειλε παράλληλα σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, ζητώντας να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, εφόσον οι αποφάσεις αφορούν τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου.

Την ίδια ώρα, η προσέγγιση Ουάσιγκτον και Μόσχας προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξετάζονται πιθανά σχέδια οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών

. Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας για αλλαγές στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, με τον Ζελένσκι να επιμένει ότι τα εδαφικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο ηγετών.

Οι επόμενες κινήσεις θα δείξουν αν το διπλωματικό άνοιγμα μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο ή αν οι διαφωνίες θα μπλοκάρουν ξανά την προσπάθεια για ειρήνη.

Share This Article