in ,

OMGOMG

Βουτιά στο παρελθόν – Πως είχε καλυφθεί από τα Μέσα της εποχής ο θάνατος του Παύλου

Ο Κωνσταντίνος ανέβηκε το 1964 πολύ νέος στο θρόνο, σε ηλικία 24 ετών καθώς ο Παύλος έφυγε νέος από τη ζωή μόλις στα 63 του χρόνια.

 

  • Από το 1963 διαγνώστηκε με καρκίνο του στομάχου σπάνια ασθένεια για την εποχή και τότε η Βασίλισσα Φρειδερίκη είχε επιλέξει να μην βγει στον τύπο το θέμα.

 

Τον τελευταίο χρόνο της ζωής του ήταν ιδιαίτερα καταβεβλημένος και στις 18 Φεβρουαρίου του 1964 ανακοινώθηκε η επιδείνωση της υγείας του βασιλιά και ότι επιβαλλόταν να χειρουργηθεί.

 

  • Ο Παύλος χειρουργήθηκε στα βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου και όχι στον Ευαγγελισμό όπως είχε προτείνει η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου.

Τελικά πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1964. Ήταν μεσημέρι προς απόγευμα και συγκεκριμένα λίγα λεπτά μετά τις 16.00.

Στις 17.00 το τραγικό γεγονός ανακοινώθηκε λιτά από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών και στις στις 19.30 ο νέος βασιλιάς Κωνσταντίνος ορκίστηκε στην Αίθουσα των Τροπαίων των Ανακτόρων ενώπιον του αρχιεπισκόπου Αθηνών και της Ιεράς Συνόδου, του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και των μελών της κυβέρνησης, των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

  • Η Φρειδερίκη στο παρασκήνιο και καθώς ο Κωνσταντίνος δεν είχε ακόμη παιδιά απαίτησε να οριστεί αντιβασιλέας η αδελφή του Κωνσταντίνου Ειρήνη.

 

Την επόμενη μέρα με πηχαίους τίτλους οι συντηρητικές εφημερίδες «Ελευθερία» και «Καθημερινή» είχαν τεράστια αφιερώματα ενώ οι κεντρώες όπως το «Ελεύθερο Βήμα», τα «Αθηναϊκά Νέα» είχαν πιο μετριοπαθείς τίτλους.

 

  • Η κηδεία καθώς τότε δεν υπήρχε Τηλεόραση καλύφθηκε από τα «Επίκαιρα» με ένα τεράστιο ρεπορτάζ και την βοήθεια ξένων τηλεοπτικών δικτύων που ήρθαν γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στην Ελλάδα.

 

Τα δικαιώματα αυτών των ιστορικών στιγμιότυπων ανήκουν πια προς αποκλειστική εκμετάλλευση στο Αρχείο της ΕΡΤ.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Με έμφραγμα ο Ρόκκος στο νοσοκομείο – Νέα ανακοίνωση για την κατάσταση του

Κι όμως – «Ξόδεψε 12000 ευρώ για να με έχει στην αγκαλιά του»