in ,

OMGOMG

Βόμβα στον Ελληνικό εφοπλισμό – Ο “αδελφοκτόνος” πόλεμος των αδελφών Καρνέση

Μέλη της οικονομικά ανθηρής οικογένειας, προς τας δυσμάς του βίου τους και έπειτα από 45 χρόνια αγαστής συνεργασίας, μπαίνουν σε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο. Με τη δικαστική και κυρίως τη χρηματική έννοια του όρου.

Καθώς στη μέση του τραπεζιού βρίσκονται περιουσιακά στοιχεία η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια.

Οι αδελφές Δέσποινα και Μαρία Καρνέση, 78 και 76 ετών αντίστοιχα, όπως επίσης και ο 79χρονος σύζυγος της πρώτης Αντώνης Βλασσάκης, στρέφονται κατά του προχωρημένης ηλικίας αδελφού τους Σπύρου Καρνέση. Ο οποίος γεννήθηκε το 1939.

Με την 63 σελίδων αγωγή τους που κατατέθηκε την 1η Φεβρουαρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, τον κατηγορούν ότι όχι μόνο έβαλε βαθιά το χέρι, αλλά πήρε όλο το βάζο με το μέλι των…μετρητών, που κατ’ αυτούς ανήκε στο κοινό εταιρικό-οικογενειακό σχήμα.

Όπως ισχυρίζονται στην αγωγή «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ο Σπύρος Καρνέσης πήρε στα τέλη της περσινής χρονιάς από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία και τα ιδιοποιήθηκε.

Πρόκειται για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.

  • Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστηρίζουν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά.

Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζητούν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.

Καθώς ήδη έχει υπάρξει και ανταλλαγή εξωδίκων ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέλη της οικογένειας, ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται να υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοί του, που απλώς ο ίδιος ευεργετούσε…

Η ταυτότητα του Ομίλου και ο Σπύρος Καρνέσης

Ο ναυτιλιακός όμιλος μετά από πωλήσεις  9 τάνκερ έναντι συνολικού τιμήματος 61,3 εκατ. ευρώ, διέθετε μέχρι πρόσφατα 19 πλοία. Στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας απασχολείται προσωπικό 45 ατόμων, ενώ στους 350 ανέρχονται οι μισθοδοτούμενοι ναυτικοί.

Πέραν της ναυτιλίας, στα γενικότερα περιουσιακά στοιχεία υπάρχουν ακίνητα και άλλες εταιρικές συμμετοχές, για τα οποία αναδύεται η αίσθηση μέσα από την πολυσέλιδα αγωγή, ότι θα υπάρξει κι άλλος «γύρος» δικαστικής διαμάχης.

Ο Σπύρος Καρνέσης είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 63,8% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ενεργειακή εταιρεία Ελινόιλ , η τρέχουσα αγοραία αξία της οποίας είναι στα 50,7 εκατ. ευρώ.

Στο ΔΣ της ΕΛΙΝΟΙΛ βρίσκεται η κόρη του Αντζελίκ Καρνέση , σε ρόλο μη εκτελεστικό.  Η ίδια απασχολείται στην Εμπορική Δ/νση της European Product Carriers Ltd .

Κατά καιρούς ο κ. Καρνέσης έχει δεχτεί προτάσεις για εκχώρηση ποσοστού, κάτι που ό ίδιος έχει απορρίψει, χωρίς να μπει σε περεταίρω συζητήσεις.

Στα τελευταία χρόνια ο εφοπλιστής βρίσκεται σε συνεχή δικαστική μάχη χαρακωμάτων με τον Μαρή Εμπειρίκο για το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών.

Καθώς στην εταιρεία «κτήμα Πεταλιοί» και οι δύο πλευρές έχουν από 50%. Με τη συμμετοχή Εμπειρίκου να είναι σε μια χωρίς αποτέλεσμα έως τώρα, διαδικασία πλειστηριασμού λόγω αθετημένων τραπεζικών δανείων.

Έτσι ξεκίνησαν όλα με φόντο τη ναυτιλία

Στο φλέγον ζήτημα της αγωγής οι ενάγοντες αναφέρουν, ότι από το 1978 οι δύο αδελφές και από το 1980 ο Αντώνης Βλασσάκης ξεκινούν να συνεργάζονται με τον Σπύρο Καρνέση στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης, οι βασικοί όροι της οποίας έχουν εγγράφως αποτυπωθεί από τον αντίδικό τους.

Το πρώτο τους βαπόρι έφερε κέρδη, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνέχεια.

«Δημιουργήσαμε -όπως αναφέρουν οι τρείς τους- μεταξύ άλλων κοινών επιχειρήσεων, και έναν ολόκληρο ναυτιλιακό όμιλο εταιριών, ποντοπόρων πλοίων, του οποίου σήμερα αποκλειστική διαχειρίστρια είναι η δική μας εταιρία European Product Carriers, εταιρία που έχει εγκατασταθεί στην Γλυφάδα.

Έχοντας εκμεταλλευτεί εμπορικά όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες ποντοπόρα πλοία (αρχικώς φορτηγά και στη συνέχεια τάνκερς) μέσω πλοιοκτητριών εταιριών που είχαμε και έχουμε συστήσει. Από την πολυετή αυτή συνεργασία μας προέκυψαν σημαντικά καθαρά κέρδη, από τα οποία λαμβάναμε μερίσματα (πολλών εκατομμυρίων ευρώ) έκαστος εξ ημών.

Χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει τελική μεταξύ μας εκκαθάριση ,δηλαδή πόσα χρήματα έχει λάβει ο κάθε εταίρος και πόσα ακόμη δικαιούται να λάβει ή να επιστρέφει.

Ενώ τα περισσότερα των κερδών τα επενδύαμε στην αγορά νέων πλοίων, με τη σύσταση νέων πλοιοκτητριών εταιριών ή άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων καθώς και λοιπών εταιριών».

Τα χρόνια κυλούσαν ανέφελα με τη Δέσποινα Καρνέση, ως δικηγόρος να έχει αναλάβει τη νομική υποστήριξη του ναυτιλιακού ομίλου, τον σύζυγό της Αντώνη Βλασσάκη να έχει, λόγω των σπουδών του, το κομμάτι της τεχνικής φροντίδας και την αδελφή της Μαρία Καρνέση να έχει αναλάβει τα οικονομικά.

Ενώ ο έτερος αδελφός Σπύρος Καρνέσης  επέβλεπε το operation και κυρίως ασχολείτο με το finance,  αποτελώντας ταυτόχρονα  και το πρόσωπο «προς τα έξω» του ομίλου.

«Δεν ξέρουμε που να ξοδέψουμε τα λεφτά»

Στις 21 Μαΐου του 1994 γίνεται οικογενειακό συμβούλιο στη Γλυφάδα, όπως προκύπτει από το ιδιόγραφο  κείμενο που παρατίθεται στην αγωγή και υποστηρίζεται ότι έχει συνταχθεί δια χειρός Σπύρου Καρνέση.

Σε αυτό ρυθμίζονται οι διοικητικοί ρόλοι των εμπλεκομένων στην τότε βασική διαχειρίστρια εταιρεία European Navigation (στο μοτίβο της οποίας δημιουργήθηκε εν έτει 2000 η European product ) όπως και στη νεόδμητη EL.KA. Για λόγους επιμερισμού του στόλου σε φορτηγά και τάνκερ.

Στο ίδιο κείμενο οριοθετείται η διανομή μερισμάτων στο 38% των καθαρών κερδών.

Με τον Σπύρο Καρνέση να έχει τα 10/38, από 5/38 η κάθε μία από τις δύο αδελφές και 3/38 ο γαμπρός του εφοπλιστή.

Τα υπόλοιπα των μερισμάτων πήγαιναν στην άλλη αδελφή, σε πρόσωπα της οικογένειας που δεν βρίσκονται πιά εν ζωή, καθώς και σε εργαζόμενους.

Μεταγενέστερα τα σε αποθεματοποίηση διαθέσιμα ανέβηκαν στο 72% των καθαρών κερδών. Και υπό τις συνθήκες αυτές το μερίδιο του Σπύρου Καρνέση ανέβηκε στο 43,48% και των τριών υπολοίπων στο 56,52%.

Βέβαια στο κείμενο που προέκυψε από το οικογενειακό συμβούλιο καταγράφονται και άλλα γλαφυρά.

Αποδιδόμενα στον Σπύρο Καρνέση που ιδιογράφως επισημαίνει: “Επειδή στα τάνκερ και τώρα και στα φορτηγά απαγορεύεται το αλκοόλ, αντιλαμβάνεστε τι απήχηση θα έχει όταν κυκλοφορήσει ότι στη διαχειρίστρια πίνουν οι διευθυντές και οι υπάλληλοι.

Γι’ αυτό προτείνω από αύριο να απαγορεύεται παντελώς η χρήση οινοπνευματωδών“…

Καταληκτικά στο ίδιο χειρόγραφο κείμενο αναφέρονται και τα εξής: « Αναλογιστείτε σε τι μέρος καθόμαστε και κάνουμε αυτό το συμβούλιο.

Τους μισθούς που παίρνουμε, τα μεγέθη διανομής κερδών, τα σπίτια που ζούμε, τα εξοχικά μας, τα κότερα, τον τρόπο ζωής μας.

Και επίσης αναλογιστείτε πως είμασταν πριν από 20 χρόνια και τότε πείτε δόξα στο θεό. Που μας χαρίζει το μεγαλύτερο αγαθό της υγείας και μας χαρίζει και πληθώρα χρημάτων, που πράγματι δεν ξέρουμε που να τα ξοδέψουμε»…

Τα κέρδη και οι μετοχές που πήγαν στο όνομα του αδελφού

Το πολύ παραγόμενο χρήμα ήθελε βέβαια και την ανάλογη «φροντίδα».

Για την οποία οι τρείς προσφεύγοντες λένε στην αγωγή τους:  «Τα κέρδη, αρχικώς τα διατηρούσαμε σε τραπεζικούς λογαριασμούς των υπεράκτιων πλοιοκτητριών εταιριών.

Στη συνέχεια όμως (σταδιακά από το 2013- 2014) προτιμήσαμε τα κέρδη αυτά μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των ναυτιλιακών μας εταιριών (δηλαδή των πλοιοκτητριών) να διατηρούνται ως επί το πλείστον στους τραπεζικούς λογαριασμούς της διαχειρίστριας εταιρίας.

Και επί αυτών των κερδών έκαστος εξ ημών είχε κατά τη συμφωνία μας δικαίωμα να κάνει έναντι ανάληψη κερδών όποτε το επιθυμούσε.»

Στο πάζλ των εξελίξεων όμως υπήρξε κι άλλο ένα κομβικό γεγονός, που έφερε τις μετοχές στο όνομα του Σπύρου Καρνέση. Πώς συνέβη αυτό;

«Όταν μεταγενέστερα απαιτήθηκε από το νόμο για τη διαφάνεια των εισοδημάτων των πλοιοκτητών (αποφυγή ξεπλύματος χρήματος ή χρηματοδότησης τρομοκρατών κ.λπ.) η ονομαστικοποίηση των μετοχών των πλοιοκτητριών εταιριών του ομίλου μας,  τις μεταφέραμε, για διευκόλυνσή μας, στο όνομα του αντίδικου.

Αφού ο αντίδικος κυρίως φαινόταν προς τους τρίτους, π.χ. τράπεζες, και του είχαμε απόλυτη εμπιστοσύνη».

Σε προσωπική εταιρεία το «βαρύ» ταμείο

Βέβαια οι κλειδαριές των συναισθημάτων αλλάζουν πολύ εύκολα.

Κάτι που όπως υποστηρίζεται συνέβη με τη «μεταφορά των κερδών μας από τη διαχειρίστρια (και από όπου αλλού φυλάσσονταν) σε άλλη εταιρία που ελέγχει πλήρως ο αντίδικος και σε προσωπικό λογαριασμό του βάσει οδηγιών του, με παραπειστική (όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε) αιτιολογία.»

Και όπως ειδικότερα αναφέρεται στην αγωγή «την Άνοιξη του 2022 ο αντίδικος αδερφός μας ενημερώνει πως θεωρεί ότι δεν είναι ασφαλές αυτό το μεγάλο ποσό καθαρών κερδών να βρίσκεται στα ταμεία της διαχειρίστριας εταιρίας ή των πλοιοκτητριών εταιριών.

Για τον λόγο αυτόν στις 21 Απριλίου 2022 ο αντίδικος προβαίνει στη σύσταση μίας νέας υπεράκτιας εταιρίας.

Με την επωνυμία NAEK FINANCE Inc που έχει φερόμενη καταστατική έδρα στη Μονρόβια Λιβερίας.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας αυτής αποτελείται από 500 μετοχές ονομαστικής αξίας εκάστης 1 δολαρίου και μέτοχος αυτών ορίζεται ο Σπύρος Καρνέσης, ενώ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας αυτής ορίζονται ο αντίδικος και τα τρία τέκνα του.

Στις 7.10.2022 ο αντίδικος αποστέλλει σε εμάς μία σειρά από επιστολές (οι οποίες απευθύνονται είτε στη διαχειρίστρια είτε στην εκάστοτε πλοιοκτήτρια), όπου αυτός, επικαλούμενος τη μετοχική του ιδιότητα σε κάθε μία από τις πλοιοκτήτριες εταιρίες, ζητά τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων που ήταν κατατεθειμένα στους πιο πάνω λογαριασμούς ως καθαρά κέρδη από τη μεταξύ μας σχέση κατά τα ανωτέρω (που είχαν προκύψει από την εκμετάλλευση και πώληση πλοίων) σε τραπεζικό λογαριασμό της ως άνω εταιρίας “NAEK FINANCE INC

Από την Ελβετία με… αγάπη που ’γινε δίκοπο μαχαίρι

Το πουλόβερ των οικογενειακών σχέσεων είχε αρχίσει να ξηλώνεται.

Με την μεταφορά ποσών έως τα τέλη του 2022 συνολικού ύψους 325,519 εκατ. δολαρίων.

Κατά κύριο λόγο σε τράπεζες της Ελβετίας ( Citi Bank, Gredit Swisse, EFG) και δευτερεύοντος και σε ελληνικές ( Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Aegean Baltic Bank).

Αν και συνταξιοδοτημένοι οι Δέσποινα και η αδελφή της Μαρία Καρνέση, μαζί με τον Αντώνη Βλασσάκη είχαν έως τώρα καθημερινή παρουσία και ενεργό ανάμειξη στα δρώμενα της διαχειρίστριας εταιρείας του ναυτιλιακού Ομίλου.

Από την πλέον αποβάλλονται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την παρουσία τους στα Δ.Σ εταιρειών.

Αν και χαρακτηρίζουν «βαθύτατα ανήθικη» την κίνηση με την οποία επιχειρείται «να μας στερήσει τους κόπους μιας ζωής» εν τούτοις δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν την ποινικοποίηση της υπόθεσης.

Καθώς θεωρούν ότι ο αδελφός τους που διαμένει στο Λονδίνο έχει παρασυρθεί από το οικογενειακό του περιβάλλον «που δεν έτρεφε τα ίδια συναισθήματα για εμάς».

Πώς το λέει η παροιμία;

Τα πολλά και τα περίσσια μας χαλάνε και τα ίσια…

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Έτσι η Δαλάκα “κρατάει στο χέρι” τον Ατζούν – Γι’ αυτό μπαίνει ξανά Survivor. Εκτέθηκε η παραγωγή!

Τραγωδία από τον φονικό Εγκέλαδο – Ξεπέρασαν τους 8.700 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία