Δεν είναι μόνο η πολιτική κόντρα. Είναι η αρχή ενός πολέμου με φόντο τα ταμεία του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.
- Ο Κώστας Μπακογιάννης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Χάρη Δούκα με αφορμή την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε δανεισμό 75 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για παρεμβάσεις στις σχολικές υποδομές της Αθήνας.
Ο πρώην δήμαρχος μιλά για «λευκή επιταγή» και για έναν υπερδανεισμό που, όπως υποστηρίζει, δεν δικαιολογείται από τα πραγματικά δεδομένα. Σύμφωνα με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά», το νέο δάνειο ξεπερνά το σημερινό ανεξόφλητο χρέος του δήμου, το οποίο αγγίζει τα 65 εκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας – όπως λένε – σε υπερδιπλασιασμό των οικονομικών υποχρεώσεων της πόλης μέχρι το 2046.
- Ο Μπακογιάννης σηκώνει τους τόνους ακόμη περισσότερο, κατηγορώντας τον Δούκα ότι αφήνει αναξιοποίητα ευρωπαϊκά κονδύλια και διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, επιλέγοντας αντ’ αυτών τον δρόμο του δανεισμού. «Δεν είναι έλλειψη χρημάτων. Είναι αδυναμία διοίκησης», είναι το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει η αντιπολίτευση.
Το πιο σκληρό όμως σημείο της επίθεσης αφορά το πολιτικό κίνητρο πίσω από την απόφαση. Η πλευρά Μπακογιάννη αφήνει σαφείς αιχμές ότι τα 75 εκατομμύρια δεν εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες των σχολείων αλλά και τις πολιτικές φιλοδοξίες του σημερινού δημάρχου.
Και κάπως έτσι, η συζήτηση για τα σχολεία μετατρέπεται σε μάχη για το ποιος θα χρεωθεί τελικά τον λογαριασμό.
