Το παρασκήνιο της συνάντησης Παπασταύρου και Ράιτ – Το Ιόνιο και αγωγούς

1 Min Read

Με σαφές ενεργειακό αποτύπωμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Chris Wright, λίγο πριν από την κοινή τους παρουσία στη Σύνοδο της Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών στην Κροατία.

Στην κατ’ ιδίαν συζήτηση, ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε για την υπογραφή της σύμβασης γεώτρησης στο Block 2, στο βορειοδυτικό Ιόνιο, όπου συμμετέχουν οι ExxonMobil, Energean, HELLENiQ Energy και Stena Drilling. Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενισχύει το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ελληνικών ενεργειακών πόρων.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον Κάθετο Διάδρομο, με έμφαση στη νέα συμφωνία των Διαχειριστών Συστήματος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενιαίο πλαίσιο χρεώσεων. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να περιορίσει τις αποκλίσεις στις αγορές και να ενισχύσει τη λειτουργία της ενεργειακής διαδρομής στην περιοχή.

Η Αθήνα επιδιώκει να διατηρήσει κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα στρατηγικά της ανοίγματα.

Share This Article