in

Θλίψη – Νεκρός ο ιατρός Δημήτρης Κατσαρός

Σε ηλικία 79 ετών απεβίωσε ο ιατρός – ωτορινολαρυγγολόγος Δημήτρης Κατσαρός, ιδρυτής του φημισμένου Κτήματος – Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου, αδερφός του πρώην νομάρχη Λουκά Κατσαρού.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 12 μ. από τον Μητροπολητικό Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λάρισας.

Ο Ιατρός-ωτορινολαρυγγολόγος Δημήτρης Κατσαρός ήταν αυτός που ξεκίνησε το κτήμα μαζί με την ανεκτίμητη συνδρομή της συζύγου του Στέλλας στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του ’70. Οινοποιός από το 1978 στην Κρανιά και από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας «Οι δρόμοι του κρασιού».

Δεν απαρνήθηκε ποτέ την πρώτη του μεγάλη αγάπη για την ιατρική και τη φυσιολογία.

Παράλληλα με την αφοσίωσή του στο κρασί, τα τελευταία τριάντα χρόνια, συνέχισε την ιατρική του πρακτική, κοντά στους ασθενείς του στη Λάρισα καθώς και με εκπαιδευτικά επίσης καθήκοντα.

Το Κτήμα Κατσαρού
Το ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ βρίσκεται στην Κρανιά Ολύμπου και είναι δημιούργημα του Λαρισαίου γιατρού Δημήτρη Κατσαρού.

Το εγχείρημα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, όπου σε υψόμετρο 700 μέτρων είναι σκαρφαλωμένη η λιθόκτιστη Κρανιά το αμπέλι είχε πάντα την φυσική του θέση. Οι μαρτυρίες για τοπικά ζηλευτά αμπελοχώραφα στους αρχαίους, στους βυζαντινούς και στους νεότερους καιρούς ασφαλώς και δεν λείπουν.

Με τον καιρό τα κλήματα εγκαταλείφθηκαν και η άγρια βλάστηση κυριάρχησε παντού και ο αμπελοοινικός πλούτος της Κρανιάς παρήκμασε.

Αυτόν ακριβώς τον πλούτο θέλησε να ξαναζωντανέψει ο Δημήτρης Κατσαρός και με την πολύτιμη βοήθεια της γυναίκας του Στέλλας αποφάσισε να πειραματιστεί με την φύτεψη διαφόρων ποικιλιών αμπελιού. Έτσι η οικογένεια προχώρησε στην αγορά επικλινών κομματιών γης στις πλαγιές του νοτιοανατολικού Ολύμπου.

Οι ποικιλίες που φυτεύτηκαν αρχικά κατόπιν έρευνας και πειραματισμών, έχοντας σαν στόχο την παραγωγή κρασιού εξαιρετικής ποιότητας ήταν το Cabernet Sauvignon και το Μerlot. Το πρώτο κρασί παρήχθη το 1987 και κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1989 σε 300 μόλις φιάλες.

Από τότε πραγματοποιείται μια συνεχής εξέλιξη της αμπελοοινικής εκμετάλλευσης και επένδυσης στο αμπελουργικό και οινοποιητικό δυναμικό με προσεχτικά και σταθερά βήματα.

Από το 2007 υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Ευριπίδης Κατσαρός ο οποίος μετά από σπουδές γενικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Bordeaux και Oινολογίας στο πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

Τι νομίζετε;

-1 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Γαμπρός και νύφη ξεκινούν να χορεύουν – Τότε σταματάει η μουσική και η νύφη βάζει τα κλάματα… με τη συνέχεια να σοκάρει

Δολοφονία Καραϊβάζ – Αθώοι δήλωσαν οι δύο κατηγορούμενοι