Τα επικίνδυνα παιχνίδια Αλαφούζου και Προκοπίου στη Μαύρη Θάλασσα – Νέα χτυπήματα σε δεξαμενόπλοια

2 Min Read

Στη ναυτιλία το μεγάλο κέρδος συνήθως συνοδεύεται από μεγάλο ρίσκο. Και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά στη Μαύρη Θάλασσα, όπου δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο επικίνδυνων εξελίξεων.

  • Στο στόχαστρο αυτή τη φορά βρέθηκαν το Nissos Sifnos της Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, και το Marathi της Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου, ενώ κατευθύνονταν προς τις εγκαταστάσεις της Caspian Pipeline Consortium στο Νοβοροσίσκ για φόρτωση καζακικού πετρελαίου.

Το ανησυχητικό είναι ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Πλοία των ίδιων ομίλων είχαν βρεθεί ξανά στο επίκεντρο επιθέσεων πριν από λίγες εβδομάδες, γεγονός που δείχνει ότι τα δεξαμενόπλοια που εξυπηρετούν τον αγωγό της CPC θεωρούνται πλέον στόχοι υψηλού γεωπολιτικού κινδύνου.

  • Το Nissos Sifnos υπέστη περιορισμένες ζημιές και συνέχισε το ταξίδι του, ενώ για το Marathi υπήρξαν αναφορές για πυρκαγιά, η οποία αντιμετωπίστηκε από το πλήρωμα χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Η CPC προειδοποίησε ότι μια επίθεση κατά τη διάρκεια της φόρτωσης θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού αλλά και μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Αλαφούζος και ο Προκοπίου γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι οι αποδόσεις στις δύσκολες αγορές είναι υψηλές. Γνωρίζουν όμως και κάτι ακόμη: όταν επιλέγεις να δραστηριοποιείσαι σε μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά της γεωπολιτικής σύγκρουσης, αποδέχεσαι ότι κάθε ταξίδι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό «ζην επικινδύνως».

Share This Article