Η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung φέρνει στο προσκήνιο ένα εύρημα που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την κατάσταση των ελληνικών θαλασσών. Το ρεπορτάζ εστιάζει στο βαθύτερο σημείο της Μεσόγειος Θάλασσα, γνωστό ως Καλυψώ, το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πελοπόννησος, κοντά στην Πύλος. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Marine Pollution Bulletin, ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σημεία της θάλασσας δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστα από τη ρύπανση.
Οι επιστήμονες κατέβηκαν σε βάθος 5.109 μέτρων με το ερευνητικό υποβρύχιο DSV Limiting Factor, προσδοκώντας να καταγράψουν σπάνια και σχεδόν ανεπηρέαστα οικοσυστήματα. Ωστόσο, αντί για μια παρθένα εικόνα του βυθού, εντόπισαν εκτεταμένη παρουσία απορριμμάτων.
Η πυκνότητα των σκουπιδιών φτάνει τα 26.715 αντικείμενα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ποσοστό που συγκαταλέγεται στις υψηλότερες συγκεντρώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ σε τόσο μεγάλα βάθη. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η βαθιά θάλασσα λειτουργεί συχνά ως ο τελικός αποδέκτης της ρύπανσης που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα.
Τα θαλάσσια ρεύματα μεταφέρουν τα απορρίμματα σε μεγάλες αποστάσεις, με αποτέλεσμα να καταλήγουν ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνταν μέχρι σήμερα απρόσιτες.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι περίπου το 90% των απορριμμάτων που καταγράφηκαν είναι πλαστικά, κάτι που αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο και τη δυσκολία περιορισμού της, παρά τις διεθνείς πρωτοβουλίες και τις περιβαλλοντικές εκστρατείες των τελευταίων ετών.
