in

OMGOMG

Σύγκρουση πλοίων στη Χίο – Έφτασε στην Τουρκία το εμπορικό που αρνήθηκε ελληνική βοήθεια

Λήξη συναγερμού για το συμβάν με τη σύγκρουση των φορτηγών πλοίων ανοικτά της Χίου καθώς το πλοίο «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου βγήκε από την ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης συνοδεία περιπολικών σκαφών του Λιμενικού με κατεύθυνση το λιμάνι της Σμύρνης.

Αγωνία επικράτησε χθες στο Αιγαίο έπειτα από τη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης στα ανοιχτά της Χίου, καθώς πολύ κοντά στο σημείο βρίσκονταν μια τουρκική ακταιωρός.

Το ένα πλοίο ονομάζεται ΑΝΤ σημαίας Βανουάτου και σε αυτό επιβαίνουν 13 άτομα πλήρωμα. Είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία.

Το άλλο πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης ονομάζεται Potentia και επιβαίνουν σε αυτό 19 άτομα αλλοδαπό πλήρωμα και είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία.

Η σύγκρουση σημειώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής, σε θαλάσσια περιοχή 9 ναυτικών μιλίων βόρεια βορειοδυτικά της Χίου.
  • Η ελληνική πλευρά διατηρούσε επικοινωνία με το σκάφος που είχε στην πλειοψηφία του Τούρκους ως πλήρωμα, αυτό με τη σημαία του Βανουάτου, με σκοπό να τους πείσει πως βρίσκονται στον χώρο της Ελλάδας.

Ωστόσο η τουρκική πλευρά αρνούνταν να δεχτεί βοήθεια από τις ελληνικές αρχές.

«Δύσκολο το περιστατικό της σύγκρουσης των πλοίων στη Χίο», λέει το Λιμενικό

Αρχικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Κοκκάλας χαρακτήρισε το συμβάν «δύσκολο από την αρχή μέχρι το τέλος».

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκάλα, από την αρχή δεν υπήρξε η συνεργασία που επιθυμούσαν οι ελληνικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση ήταν τόσο το πλήρωμα όσο και το πλοίο.

Πρόκειται για το πλοίο με σημαία του Βανουάτου στο οποίο επέβαιναν 10 Τούρκοι ναυτικοί μεταξύ των μελών του πληρώματος και το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές καθώς προκλήθηκε μεγάλο ρήγμα στην δεξιά πλευρά από την σύγκρουση με το άλλο πλοίο που είχε σημαία Σιγκαπούρης.

  • Ωστόσο αρνήθηκε τη βοήθεια των ελληνικών Αρχών και κατευθύνεται προς τα παράλια της Τουρκίας.

Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Κοκκάλα, αποφασίστηκε Super Puma της Ελληνικής Αεροπορίας να πάει πάνω από το πλοίο και να κατέβει σε αυτό διασώστης του Λιμενικού σώματος ο οποίος διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές στο πλήρωμα ότι σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια θα τους την παράσχει μόνο το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές Αρχές καθώς βρίσκονται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης.

Τα αίτια της σύγκρουσης των πλοίων παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Το «ΑΝΤ», τουρκικής ιδιοκτησίας και με δέκα πολίτες τουρκικής υπηκοότητας στο πλήρωμα, αποχώρησε από το σημείο με σοβαρές ζημίες στο κύτος του, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύει με βύθιση.

Το εν λόγω πλοίο, με σημαία Βανουάτου και 13 άτομα πλήρωμα, είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με προορισμό την Ουκρανία και μετά την σύγκρουσή του με το «POTENTIA», με σημαία Σιγκαπούρης και 19 άτομα πλήρωμα, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία, προσεγγίστηκε από ένα από τα τρία ελικόπτερα ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που βρέθηκαν στο σημείο, με σκοπό να κατέβει σε αυτό ένας διασώστης για να συνομιλήσει με τον πλοίαρχό του.

Λήξη συναγερμού, έφτασε στην Τουρκία το εμπορικό που αρνήθηκε ελληνική βοήθεια

Σε νεότερη ενημέρωσή του, το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει πως το πλοίο «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου (με το κατά πλειοψηφία τουρκικό πλήρωμα) βγήκε από την ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης συνοδεία περιπολικών σκαφών του Λιμενικού με κατεύθυνση το λιμάνι της Σμύρνης.

Παράλληλα, αναφέρεται πως το πλοίο «POTENTIA» σημαίας Σιγκαπούρης κινήθηκε αυτοδυνάμως με προορισμό το λιμάνι της Μάλτας.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Επανεμφανίστηκε στα social media η Καϊλή – Δείτε την πρώτη της ανάρτηση

Η Τσολάκη για την ανανέωση του συμβολαίου της – «Άλλα πράγματα απαιτείς μετά από 17 χρόνια στη δουλειά»