Στο τραπέζι η Μεσόγειος – Οι διαπραγματεύσεις Αθήνας–Τρίπολης και το μεγάλο γεωπολιτικό στοίχημα

1 Min Read

Σε θετικό κλίμα συνεχίζονται οι επαφές Ελλάδας και Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, με τις δύο πλευρές να επιχειρούν να χτίσουν γέφυρες μέσα από έναν δύσκολο διπλωματικό διάλογο.

  • Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων επικεντρώνεται στην ανταλλαγή νομικών θέσεων, στην αξιολόγηση χαρτογραφικών στοιχείων και στην αναζήτηση κοινών σημείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία με βάση το διεθνές δίκαιο.
  • Ωστόσο, στο επίκεντρο της συζήτησης παραμένει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια προσέγγισης.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην περιοχή και θεωρείται παράγοντας που επηρεάζει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για τις σχέσεις των χωρών της περιοχής, καθώς συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση θαλάσσιων πόρων, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Οι επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή και να δημιουργήσει νέα βάση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.

Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η εξεύρεση λύσης που θα στηρίζεται στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Share This Article