Μαζί, αλλά με διαφορετική γραμμή, θα παραστούν στο δικαστήριο οι δυο γυναίκες, η 30χρονη δημοσιογράφος και η εν διαστάσει σύζυγος του 45χρονου ρεπόρτερ της ΕΡΤ που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία, απειλή και εξύβριση και σήμερα το μεσημέρι κάθεται στο «σκαμνί» του Αυτοφώρου για το αδίκημα της απειλής και εξύβρισης σε βάρος των δυο γυναικών, καθώς η περίπτωση των σωματικών βλαβών ήταν εκτός των ορίων του αυτοφώρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit, o 45χρονος, μέσα από το κελί των κρατητηρίων του Τμήματος Ομόνοιας, φέρεται να ήρθε μέσω του συνηγόρου του σε επαφή τόσο με την 30χρονη συνάδελφο του που τον καταγγέλλει ότι την ξυλοκόπησε και εν συνεχεία της έστελνε απειλητικά μηνύματα ακόμη και όταν η ίδια βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο ΚΑΤ όπου την έστειλε με το βαρύ του χέρι, τόσο και με την εν διαστάσει σύζυγό του, η οποία υπήρξε και εκείνη δέκτης απειλητικών μηνυμάτων μέσω τηλεφώνου και κακοποιητικής συμπεριφοράς και ζήτησε ποινική διαμεσολάβηση.
Μια διαδικασία, η εφαρμογή της οποίας σύμφωνα με την τροποποίηση του νόμου για αδικήματα περί ενδοοικογενειακής βίας, υιοθετεί διαδικασίες συμφιλίωσης μεταξύ δράστη και θύματος μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών, έτσι ώστε ο δράστης να αποδείξει ότι έχει συμμορφωθεί και να πείσει μέσα στο παραπάνω χρονικό πλαίσιο τις αρχές ότι δεν θα υποτροπιάσει και θα επαναλάβει το ατιμωτικό αυτό αδίκημα.
Η μια επιθυμεί την τιμωρία, η άλλη τον υπό όρους συμβιβασμό
Οι πληροφορίες του newsit.gr, αναφέρουν πως, στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε θετικά η εν διαστάσει σύζυγος του, η οποία ναι μεν κατάθεσε πως δέχθηκε απειλητικά μηνύματα και ανάρμοστες συμπεριφορές από την πλευρά του κατηγορούμενου, πλην όμως δεν επιθυμούσε τον ποινική του δίωξη, η οποία έγινε αυτεπάγγελτα.
Όμως σε ό,τι έχει να κάνει με την 30χρονη δημοσιογράφο, η γραμμή είναι διαφορετική, καθώς η κοπέλα δεν δέχθηκε το αίτημα του, επιμένοντας στην ποινική του δίωξη και τιμωρια για την άγρια επίθεση που δέχθηκε στις 01:18 το ξημέρωμα της 24ης Ιουνίου μέσα στο διαμέρισμα της στο κέντρο της Αθήνας και την έστειλε στο ΚΑΤ.
Βέβαια, το ερώτημα είναι πως οι δυο γυναίκες πηγαίνουν μαζί στο δικαστήριο με διαφορετική στρατηγική. Η μια δηλαδή να επιθυμεί αποδοχή των πράξεων και συμβιβασμό κάτω από όρους, η άλλη ποινική καταδίκη και τιμωρία. Αυτό, λένε οι πληροφορίες έχει να κάνει με τη σχέση των γυναικών με τον 45χρονο, καθώς η εν διαστάσει σύζυγος έχει δυο παιδιά μαζί του, ενώ η άλλη μια σχέση λίγων μηνών που βάδιζε προς το τέλος της.
Κατά προτεραιότητα η ιατροδικαστική
Την ίδια ώρα, σήμερα αναμένεται να ενσωματωθεί στον φάκελο της δικογραφίας και η ιατροδικαστική εξέταση της 30χρονης κοπέλας για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, οι αξιωματικοί του τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ομόνοιας ζήτησαν να τεθεί σε σειρά προτεραιότητας.
Ποινική διαμεσολάβηση
Τι όμως είναι η ποινική διαμεσολάβηση που ζήτησε ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος με το «μακρύ χέρι» από τις δύο συντρόφους του; Σύμφωνα με τον νόμο 3500/2006, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον νόμο 4531/2018, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «καθιερώθηκε ο θεσμός της ποινικής διαμεσολάβησης και στα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας με στόχο την επαναφορά της οικογενειακής γαλήνης.
Ο νέος αυτός θεσμός υιοθετεί διαδικασίες συμφιλίωσης και καταλλαγής μεταξύ δράστη και θύματος και ευνοεί την άμεση ικανοποίηση του θύματος, την επιτάχυνση της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και την προώθηση θεσμικών διαλογικών δομών στην έννομη τάξη». Σε ο,τι έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις εφαρμογής επισημαίνεται πως «προβλέπονται για τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας σε βαθμό πλημμελήματος. Οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν να σταχυολογηθούν στις κάτωθι:
Υποβολή ανεπιφύλακτης δήλωσης – αποδοχής εκ μέρους του προσώπου που αποδίδεται η τέλεση της βίαιας πράξης.
Υπόσχεση περί μη τέλεσης στο μέλλον οποιαδήποτε πράξης ενδοοικογενειακής βίας.
Παρακολούθηση ειδικού συμβουλευτικού – θεραπευτικού προγράμματος σε δημόσιο φορέα.
Άρση ή αποκατάσταση των συνεπειών των πράξεων του δράστη, καταβάλλοντας παράλληλα εύλογη χρηματική αποζημίωση στο θύμα. Μάλιστα, επισημαίνεται πως «Από την στιγμή της εκκίνησης της διαδικασίας προβλέπονται ορισμένες έννομες συνέπειες, οι οποίες την διαφοροποιούν ουσιωδώς από την συνήθη ποινική διαδικασία. Συγκεκριμένα:
Αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης κατά τις διατάξεις του 423 Κ.Π.Δ
Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος συμμορφωθεί προς τους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης για χρονικό διάστημα 3 ετών τότε εξαλείφεται η ποινική αξίωση της πολιτείας.
Κατά την διάρκεια της διαμεσολάβησης αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκδίδεται διάταξη από το αρμόδιο Εισαγγελέα, η οποία καταχωρίζεται σε ειδική μερίδα στο ποινικό μητρώο. Από την έκδοση της διάταξης και για χρονικό διάστημα 3 ετών ο δράστης πρέπει να τηρεί τους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης»
GIPHY App Key not set. Please check settings