in ,

AngryAngry

Στις φλόγες η Γαλλία – Ο Μακρόν ψάχνει διέξοδο. Στόχος να μπει χαλινάρι στην αστυνομία

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Γαλλία, καθώς παρά την κόπωση από τις πέντε ημέρες και κυρίως νύχτες ταραχώνκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Γαλλία, καθώς παρά την κόπωση από τις πέντε ημέρες και κυρίως νύχτες ταραχών και τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για αποκλιμάκωση της βίας, οι κοινωνικές αντιδράσεις δεν έχουν κοπάσει.

Βιαιότητες άνευ προηγουμένου, με έναν νεκρό 17χρονο από αστυνομικά πυρά, έναν 19χρονο που πήδηξε από ταράτσα για να ξεφύγει, απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού και επίθεση με φλεγόμενο αυτοκίνητο στο σπίτι του δημάρχου του Παρισιού, σκιαγραφούν την εικόνα που επικρατεί στη Γαλλία.

Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών μιλά για αποκλιμάκωση της βίας και κόπωση των διαδηλωτών, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. Αντιθέτως, ο Εμάνουελ Μακρόν συγκάλεσε νέα, έκτακτη σύσκεψη. Παράλληλα, η κυβέρνηση ζητά επιτακτικά παρεμβάσεις προσωπικοτήτων όπως ο αρχηγός της εθνικής Γαλλίας Κύλιαν Εμπαπέ, ενώ δηλώσεις υπέρ της αποκατάστασης της τάξης έκαναν μητέρα και η γιαγιά του δολοφονηθέντα 17χρονου.

  • Τη νύχτα, η Γαλλία τίθεται σε καθεστώς οιωνεί στρατιωτικού νόμου με 45 χιλιάδες αστυνομικούς με θωριακισμένα, χωρίς μέσα μεταφοράς, απαγόρευση συγκεντρώσεων και προληπτικές συλλήψεις.

Τίποτα όμως δεν σταματά την οργή και το θέμα που ανοίγει επιτακτικά, όσο κι αν θέλει ο Μακρόν να το υποβαθμίζει, είναι η αστυνομική βία και οι 13 νεκροί από αστυνομικά μετά την αναθεώρηση του νόμου το 2017. Ο Γάλλος πρόεδρος αν και θέλει να το αποφύγει είναι πολύ πιθανό πλέον να αναγκαστεί να ενδώσει στις πιέσεις και να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για τη χαλιναγώγηση της αστυνομίας.

Η κατάσταση στη Γαλλία προκαλεί ανησυχία διεθνώς, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενώ ο Μακρόν ματαίωσε την από καιρό προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Γαλλία διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού και πιθανώς βίαιων ομάδων.

Επίθεση στο σπίτι του δημάρχου

Η Γαλλία βρίσκεται σήμερα σε σοκ μετά την επίθεση με όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση εναντίον της κατοικίας ενός δημάρχου, κατά την πέμπτη νύκτα βίαιων επεισοδίων, η ένταση των οποίων ήταν ωστόσο μειωμένη με σχέση με την προηγούμενη.

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κρίσης που βιώνει από την Τρίτη η Γαλλία είναι η ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία ότι θα πραγματοποιηθεί απόψε σύσκεψη για την κατάσταση υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στη διάρκεια αυτής της πέμπτης νύκτας βιαιοτήτων που ξέσπασαν μετά το θάνατο του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από την αστυνομία, διαδηλωτές έριξαν την πόρτα της κατοικίας του Βενσάν Ζανμπρέν, δημάρχου της πόλης Λ’ Άι λε Ροζ, στη νότια περιφέρεια του Παρισιού, με τη βοήθεια ενός οχήματος το οποίο είχαν προηγουμένως πυρπολήσει, σύμφωνα με τον εισαγγελέα που άρχισε έρευνα για «απόπειρα δολοφονίας».

Η σύζυγος του δημάρχου -ο οποίος ανήκει στο δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και απουσίαζε την ώρα της επίθεσης-, και ένα από τα δύο μικρά παιδιά τους τραυματίσθηκε στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τους επιτιθέμενους, ανέφερε ο ίδιος ο δήμαρχος.

Η επίθεση καταδικάσθηκε από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έκανε λόγο για «απαράδεκτες ενέργειες». Νωρίς σήμερα το απόγευμα η πρωθυπουργός βρέθηκε επιτόπου και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει αναπάντηση καμιά βιαιότητα» και πως στην επιβολή των κυρώσεων θα επιδειχθεί «η μεγαλύτερη αυστηρότητα».

Το αντι-κίνημα των δημάρχων

Ένα κάλεσμα προς αιρετούς αξιωματούχους και πολίτες να συγκεντρωθούν αύριο, Δευτέρα, στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά από δημαρχεία σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε εξάλλου από τον πρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας (AMF) Νταβίντ Λινάρ, καθώς έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις εναντίων αιρετών αξιωματούχων.

Ο επικεφαλής της AMF, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, έκανε λόγο για «150 δημαρχεία ή δημοτικά κτίρια που έχουν δεχθεί επιθέσεις από την Τρίτη».

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως την περασμένη νύκτα έγιναν στόχοι συνολικά δέκα αστυνομικά τμήματα, δέκα στρατόπεδα της Χωροφυλακής και έξι τμήματα της δημοτικής αστυνομίας. Συνελήφθησαν 719 άτομα, κυρίως επειδή έφεραν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα ή βλήματα.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΚΑΛΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥΡΙΑ.

Καρέ – καρέ η διάσωση άνδρα μέσα από φλεγόμενο σκάφος στο Μαρμάρι (Βίντεο)

Μόνο εδώ – Αυτό είναι το νέο talent show του Open. Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα