Σοκ προκαλεί στον Ισημερινό η δικαστική απόφαση για τον πρώην πρόεδρο Λενίν Μορένο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για υπόθεση διαφθοράς και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση.
- Ο 73χρονος πρώην ηγέτης, ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό αμαξίδιο, αρνήθηκε μέχρι τέλους τις κατηγορίες και έκανε λόγο για πολιτική δίωξη. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Μορένο συμμετείχε σε κύκλωμα που φέρεται να έλαβε συνολικά 76 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες, με φόντο την ανάθεση του έργου κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού Coca Codo Sinclair στον κινεζικό κατασκευαστικό όμιλο Sinohydro.
Στην ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν ακόμη έξι άτομα, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και η κόρη του πρώην προέδρου, στις οποίες επιβλήθηκαν ποινές σχεδόν τριών ετών για συνέργεια.
Ο Μορένο, πάντως, επιμένει πως δεν πήρε «ούτε δεκάρα» από τη Sinohydro και υποστηρίζει ότι η υπόθεση αποτελεί προσπάθεια πολιτικής του εξόντωσης από τον πρώην μέντορά του, Ραφαέλ Κορέα.
