ΣΟΚ στο Παρίσι – Εκτελέστηκε Γάλλος πολίτης στην Κίνα για ναρκωτικά

2 Min Read

Η Κίνα προχώρησε στην εκτέλεση του Chan Thao Phoumy, ενός Γάλλου πολίτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2010 για διακίνηση ναρκωτικών. Η ανακοίνωση έγινε το Σάββατο από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέφρασε το σοκ του για την εξέλιξη αυτή.

  • Ο Phoumy, 62 ετών και γεννημένος στο Λάος, εκτελέστηκε παρά τις προσεγγίσεις των γαλλικών αρχών για ανθρωπιστική χάρη. Η ανακοίνωση από το υπουργείο αναφέρει ότι η υπεράσπισή του δεν είχε πρόσβαση στην τελική ακρόαση του δικαστηρίου, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία και τα νομικά δικαιώματα που του παρασχέθηκαν.

Η εκτέλεση έλαβε χώρα στην πόλη Γκουανγκζού, στη νότια Κίνα. Η γαλλική κυβέρνηση επανέλαβε την αντίθεσή της στη θανατική ποινή, ζητώντας την κατάργησή της παντού και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι «η καταπολέμηση του εγκλήματος που σχετίζεται με τα ναρκωτικά είναι κοινή ευθύνη όλων των χωρών» και ότι η Κίνα «αντιμετωπίζει τους κατηγορούμενους διαφορετικών εθνικοτήτων ισότιμα, τηρώντας αυστηρά το νόμο και προστατεύοντας τα νόμιμα δικαιώματα των εμπλεκομένων».

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις διαφωνίες που υπάρχουν σχετικά με την εφαρμογή της θανατικής ποινής και την αντιμετώπιση των κατηγορουμένων σε διεθνές επίπεδο. Οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν να τονίζουν τη σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η Κίνα επιμένει στην αυστηρή εφαρμογή των νόμων της.

Share This Article