Σε σύγκρουση το ΙΡΑΝ με τις ΗΠΑ για παγωμένα κεφάλαια στο Κατάρ

1 Min Read

Στο Ισλαμαμπάντ παίζεται ένα γνώριμο παιχνίδι: δηλώσεις, διαψεύσεις και πολύ παρασκήνιο. Μια ιρανική πηγή μιλά για συμφωνία με τις ΗΠΑ ώστε να «ξεπαγώσουν» κεφάλαια που βρίσκονται σε ξένες τράπεζες, ακόμη και στο Κατάρ. Και το παρουσιάζει ως ένδειξη σοβαρότητας. Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος το διαψεύδει κατηγορηματικά.

 

  • Καμία συμφωνία, κανένα deal. Κάπου στη μέση βρίσκεται η πραγματικότητα. Γιατί όταν μπαίνουν στο τραπέζι τα Στενά του Ορμούζ, το θέμα δεν είναι απλά οικονομικό. Είναι στρατηγικό. Ασφάλεια ναυσιπλοΐας, ροή ενέργειας και ισορροπία ισχύος. Οι δύο πλευρές δεν μιλούν τυχαία.

 

Στέλνουν μηνύματα. Δοκιμάζουν αντιδράσεις. Χτίζουν διαπραγματευτική πίεση. Και όσο οι ανακοινώσεις δεν «κουμπώνουν», τόσο μεγαλώνει η αβεβαιότητα. Γιατί σε τέτοιες στιγμές, η αλήθεια δεν λέγεται. Διαπραγματεύεται.

Share This Article