in

Σάλος με τις δηλώσεις Παπανώτα για κακοποιημένες γυναίκες -Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και στα social

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναπαραγωγή παλαιότερων δηλώσεων του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπανώτα σχετικά με τις κακοποιημένες γυναίκες.

Οι δηλώσεις του τηλεπαρουσιαστή που προκάλεσαν την μήνιν κομμάτων και χρηστών στα social media είναι από το παρελθόν. Σε αυτές ο κ. Παπανώτας ακούγεται να λέει: «Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα μια γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται, είναι πρόβλημά της».

Ο ίδιος ο Δ. Παπανώτας με δήλωσή του έσπευσε να μιλήσει για σκόπιμη κοπτοραπτική σε αποσπάσματα δηλώσεών του, με σκοπό «να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Στην ανάρτησή του γράφει, επίσης: «Απολογούμαι αν μέσα από την “κοπτοραπτική” της δήλωσής μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί. Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά».

Στο παρασκήνιο κυκλοφορούν φήμες περί απόσυρσής του από το ευρωψηδοφέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο από την Κουμουνδούρου το διαψεύδουν λέγοντας ότι μετά τη διορθωτική του δήλωση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι «προκαλεί εντύπωση πώς μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου, που πρωτοστάτησε στο κίνημα metoo, και ο Δημήτρης Παπανώτας που συμμερίζεται την άποψη πως “αν μια γυναίκα πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί και κάθεται και το ανέχεται, πρόβλημά της”».

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, σχολίασε πως «οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων».

Η ανάρτηση της Έφης Αχτσιόγλου:

«Σε προηγούμενες δηλώσεις του υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα, «εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα ΤΗΣ».

»Οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων. Αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Απόψεις που βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό.

»Ας καταλάβουν όμως κάτι καλά μερικοί και όσοι τους προσφέρουν πολιτικό βήμα. Η κακοποίηση δεν είναι «πρόβλημά ΤΗΣ». Έχει θύτες και θύματα. Και όσο κάποιοι θα καλύπτουν τους θύτες, ενοχοποιώντας τα θύματα, τόσο η ζωή άλλης μιας θα καταστρέφεται.

»Η κακοποίηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι συλλογικό τραύμα για την κοινωνία μας. Όσο αρνείστε να το κατανοήσετε, θα μας βρίσκετε όλες απέναντι».

Αλλά και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου, σε ανάρτησή της κάλεσε τις γυναίκες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν δημόσια θέση για τις δηλώσεις Παπανώτα γιατί «παράγινε το κακό με το χάιδεμα στην έμφυλη βία και τον κακοποιητικό λόγο».

Φυσικά, το θέμα τις δηλώσεις Παπανώτα σχολιάστηκε αρνητικά και στα σόσιαλ μίντια.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Cinderella – Εκρηκτικός στήθος δοσμένο από μία άκρως αποκαλυπτική της εμφάνιση…

Κατερίνα Στανίση – «Όταν περνούσα άσχημες καταστάσεις, δεν μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα»