in

OMGOMG

Προ των πυλών το πρώτο κύμα καύσωνα – Μέχρι τους 42 βαθμούς ο υδράργυρος!

Μετά από έναν ασυνήθιστα βροχερό Ιούνιο, αλλάζει το σκηνικό του καιρού τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στο ξεκίνημα του μήνα, οι θερμοκρασίες αναμένονται φυσιολογικές για την εποχή. Ωστόσο, μετά τα μισά του Ιουλίου, αναμένεται και το πρώτο κύμα καύσωνα.

  • Σύμφωνα με το Forecast Weather Greece, ο δεύτερος μήνας της φετινής καλοκαιρινής περιόδου θα ξεκινήσει αρχικά με φυσιολογικές θερμοκρασίες για τα δεδομένα της εποχής στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στη χώρα μας, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται μεταξύ των 33 και 36 βαθμών κελσίου κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, ενώ οι τωρινές ενδείξεις δείχνουν ότι θα επηρεάσει την Ελλάδα το πρώτο κύμα καύσωνα της καλοκαιρινής περιόδου από τις 15 Ιουλίου και μετά, με τις θερμοκρασίες να κινούνται μεταξύ των 38 και 42 βαθμών Κελσίου.

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, λοιπόν, αναμένεται να κυλήσει με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κυρίως στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού της χώρας η μέγιστη θερμοκρασία κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα φτάνει τοπικά τους 36 βαθμούς κελσίου, ενώ στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα, λόγω και της σταδιακής ενίσχυσης των βορείων ανέμων (τυπικά μελτέμια), κυρίως από τις 8 Ιουλίου και μετά, ο υδράργυρος δεν θα ανεβαίνει πάνω από τους 30 με 32 βαθμούς κελσίου. Επιπλέον, η αστάθεια φαίνεται να περιορίζεται σημαντικά και θα εντοπίζεται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Από τις 12 Ιουλίου, ωστόσο, θα σημειωθεί σταδιακή αλλά σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς ευνοείται η μεταφορά των ιδιαίτερα θερμών αέριων μαζών από τις ακτές της Βορείου Αφρικής. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων να «χτυπήσει» το πρώτο κύμα καύσωνα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, χωρίς όμως να υπάρχουν τα χαρακτηριστικά που να υποδηλώνουν σε καμία περίπτωση ότι θα δούμε ακραίες τιμές, αλλά ένα τυπικό κύμα καύσωνα που έχουμε κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες του έτους.

«Καμπανάκι» για τις πυρκαγιές

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του πιθανού κύματος καύσωνα θα είναι το ενδεχόμενο να συνδυαστεί με τους ενισχυμένους βορείους ανέμους στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας που τοπικά πιθανόν να φτάνουν οι ριπές ακόμα και τα 8 μποφόρ, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Παρά ταύτα, για το σενάριο αυτό θα μιλήσουμε αναλυτικότερα στην δευτέρη μεσοπρόθεσμη εκτίμηση του μήνα, καθώς πέρα των 7 ημερών θεωρείται τάση του καιρού και όχι πρόγνωση με το ποσοστό επαλήθευσης – απόκλισης να κυμαίνεται μεταξύ του 40-60%.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Ρόδος – Θύελλα για τον σερβιτόρο κολυμβητή. Καθημερινά τα σκηνικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα νησιά

Συναγερμός στην Ξάνθη – Άνδρας εγκλωβίστηκε σε χώρο δεξαμενής πρατηρίου