“Πλιάτσικο” στην ΕΡΤ με την Eurovision – Έκαψαν πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ για τον Ακύλα και τώρα κάνουν τους ανήξερους

5 Min Read

Η υπόθεση της φετινής συμμετοχής της Ελλάδας στη Eurovision δεν μυρίζει απλώς υπερβολή. Μυρίζει κανονικό σκάνδαλο. Και όσο ανοίγουν τα χαρτιά της ΕΡΤ στη «Διαύγεια», τόσο μεγαλώνουν τα ερωτήματα για το πώς μια συμμετοχή που όχι μόνο δεν έφερε αποτέλεσμα αλλά κατέρρευσε κάτω από τις υπερβολικές προσδοκίες, κατάφερε να τινάξει την μπάνκα στον αέρα.

  • Γιατί εδώ δεν μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Μιλάμε για ποσά που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Και όλα αυτά για μια Eurovision που τελικά εξελίχθηκε σε βατερλό.

 

 

Από τα 240 χιλιάρικα… στα 728 χιλιάδες ευρώ

Αρκεί κάποιος να συγκρίνει τα στοιχεία της περσινής διοργάνωσης με τη φετινή για να πάθει σοκ.

  • Το 2025 η ΕΡΤ, μετά από διαδικασία αξιολόγησης και πρόσκληση ενδιαφέροντος, ανέθεσε στην εταιρεία DAM Παραγωγές το έργο της παραγωγής και παρουσίασης του Εθνικού Τελικού της Eurovision. Το συνολικό ποσό ανερχόταν στις 195.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Δηλαδή περίπου 240 χιλιάδες ευρώ τελικό κόστος.

Ένα ποσό λογικό για τηλεοπτική παραγωγή τέτοιου επιπέδου. Ξαφνικά όμως το 2026 όλα άλλαξαν.

  • Η ίδια ακριβώς εταιρεία, συμφερόντων Ανδρέα Κουρή που ελέγχει το MAD, παίρνει ξανά το έργο. Μόνο που αυτή τη φορά το κόστος εκτοξεύεται στα 587.409 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Δηλαδή περίπου 728 χιλιάδες ευρώ συνολικά.

Και εδώ αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα ερωτήματα.

Τι άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο; Πώς μια διοργάνωση με σχεδόν ίδιο αντικείμενο τριπλασίασε το κόστος της; Ποιος ενέκρινε αυτά τα ποσά; Και κυρίως… ποια ήταν τα συγκριτικά στοιχεία και οι άλλες προσφορές;

Και σαν να μην έφτανε αυτό… ήρθε και η Minos EMI

Ενώ θεωρητικά η DAM είχε αναλάβει το σύνολο της παραγωγής και της παρουσίασης, η ΕΡΤ προχώρησε λίγους μήνες αργότερα και σε δεύτερη μεγάλη σύμβαση.

Αυτή τη φορά με τη Minos EMI.

  • Το ΔΣ της ΕΡΤ ενέκρινε επιπλέον ποσό 168.568 ευρώ πλέον ΦΠΑ για υπηρεσίες που αφορούσαν την ελληνική συμμετοχή του Ακύλα και την παρουσίασή της στη σκηνή της Eurovision στη Βιέννη.

Και εδώ δημιουργείται το απόλυτο χάος.

Γιατί χρειάστηκε δεύτερη εταιρεία για δουλειά που -τουλάχιστον θεωρητικά- είχε ήδη πληρωθεί μέσω της πρώτης σύμβασης; Υπήρχε επικάλυψη υπηρεσιών; Ποιος έκανε τι; Και με ποια ακριβώς αιτιολόγηση εγκρίθηκαν επιπλέον σχεδόν 200 χιλιάδες ευρώ;

Ο λογαριασμός ξεπέρασε το 1,2 εκατομμύριο ευρώ

Αν βάλει κανείς κάτω όλες τις δαπάνες, το ποσό γίνεται εξωφρενικό.

728 χιλιάδες ευρώ για την πρώτη σύμβαση. Περίπου 210 χιλιάδες ευρώ για τη δεύτερη.

  • Και από εκεί και πέρα; Μετακινήσεις, εξωτερικές παραγωγές, αγορές εξοπλισμού, τεχνικά κόστη, ταξίδια, φιλοξενίες και φυσικά το κόστος συμμετοχής στον ίδιο τον διαγωνισμό.

Το συνολικό πακέτο σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνά άνετα το 1 εκατ. ευρώ και πιθανότατα φτάνει ή και υπερβαίνει τα 1,2 εκατ. ευρώ.

Για μια συμμετοχή που όχι μόνο δεν έφερε αποτέλεσμα αλλά άφησε πίσω της περισσότερα ερωτήματα παρά χειροκροτήματα.

Οι νόμοι ισχύουν για όλους ή όχι;

Το σοβαρότερο όμως δεν είναι μόνο τα ποσά. Είναι η διαδικασία.

Στην ΕΡΤ οι συμπαραγωγές και οι αναθέσεις διέπονται από συγκεκριμένο κανονισμό προγράμματος που προβλέπει διαφάνεια, ισονομία και ίση μεταχείριση.

Κάτι όμως δείχνει να πήγε πολύ στραβά στη φετινή Eurovision.

  • Γιατί ήδη αναζητούνται απαντήσεις για το πώς προσδιορίστηκαν τα ποσά, ποιες προσφορές κατατέθηκαν, ποιοι συμμετείχαν στις διαδικασίες και με ποια νομική βάση εγκρίθηκαν αυτές οι δαπάνες.

Και φυσικά το μεγάλο ερώτημα παραμένει:

Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την ΕΡΤ ή θα συνεχιστούν οι διαρροές και οι ψίθυροι στους διαδρόμους της Αγίας Παρασκευής;

 

 

Και κάτι τελευταίο . Τα 15.000 ευρώ – από χρυσό ήταν – που δώσατε για τα σκουφάκια του καλλιτέχνη με το νούμερο 1 σε αυτά που τα μοιράσατε; Το στοκ που πήγε; Μήπως στους υπαλλήλους της ΕΡΤ; Ήρεμα ρωτάω…

 

 

Όπως και οφείλω να παραδεχτώ πώς παρά τα έξοδα… ήταν η πρώτη χρονιά που η ΕΡΤ έφερε στα ταμεία της 700.000 ευρώ. Γεγονός… το ανακοίνωσαν. Αυτό όμως που δεν ανακοίνωσαν ήταν … που θα επενδυθούν αυτά τα χρήματα. ελπίζω όχι σε… νέα σκουφάκια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή – bankingnews

Share This Article