in

Παραιτήθηκαν 21 καθηγητές του ΚΘΒΕ για το Προεδρικό Διάταγμα για τα καλλιτεχνικά πτυχία

Την παραίτησή τους υπέβαλαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη 21 καθηγητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ για το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα για τα καλλιτεχνικά πτυχία.

  • Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις για το Προεδρικό Διάταγμα 85 / 2022. Ήδη από χθες είχαν παραιτηθεί οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και σήμερα ήρθε από την Θεσσαλονίκη η παραίτηση των 21 καθηγητών της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ΠΔ, ενώ έχουν ενταθεί και οι αντιδράσεις καλλιτεχνών και σπουδαστών.

«Ενώ οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί, δεν έχουν ληφθεί εκείνα τα άμεσα μέτρα που θα διασφάλιζαν τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας από τον κίνδυνο να βρεθούν σε αδιέξοδο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα να υποβάλουμε την παραίτησή μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι 21 καθηγητές του ΚΘΒΕ.

  • Η κόντρα των καλλιτεχνών με το υπουργείο πολιτισμού έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον δεν αναγνωρίζονται στους αποφοίτους προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) και εξισώνονται τα διπλώματά τους με απολυτήρια λυκείου.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε

  • Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού ψηφίστηκε πιο νωρίς σήμερα (9.2.2023) στη Βουλή σε μια συνεδρίαση με μεγάλη ένταση και αντεγκλήσεις ανάμεσα στην υπουργό Λίνα Μενδώνη και σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισε επί της αρχής του η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μαζί με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε, διότι έχει ανακοινώσει ότι απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

6 Comments

    • Να δω τι θα απογίνει η χώρα χωρίς πολιτισμό (η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό) και γενικά χωρίς τίποτα απολύτως αν αποχωρήσει όλο το εργατικό δυναμικό από τις θέσεις του. Όχι βέβαια. Δεν θα υποστούν αυτή την ταπείνωση. Γιατί μόνο Απολυτήριο Λυκείου αφού σπούδασαν οι άνθρωποι? Είναι άδικο και πρέπει να αλλάξει. Όπως π.χ. ο υδραυλικός και ο ηλεκτρολόγος παίρνουν αναγνωρισμένο Πτυχίο στην ειδικότητά τους όταν δίνουν για Πιστοποίηση, έτσι ακριβώς θα πρέπει να συμβαίνει και με τους καλλιτέχνες και με όλους όσους σπουδάζουν την οποιαδήποτε ειδικότητα. Οι απαιτήσεις τους είναι λογικές. Όλες οι καλές Σχολές είναι σπουδαίες. Το Πτυχίο πρέπει να αναβαθμιστεί και μακάρι αυτό να γίνει πράξη.

  1. Οι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι του πολιτισμού, διεκδικούν τα εργασιακά δικαιώματά τους και πολύ καλά
    κάνουν. Το πτυχίο τους υποβαθμίζεται, άρα, θα παίρνουν ακόμα πιο χαμηλούς μισθούς, της πείνας.
    Είναι έξυπνοι άνθρωποι. Δεν το κάνουν όλο αυτό για το δημόσιο. Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο.
    Είναι πρωτοφανές και πολύ σοβαρό να σταματήσει το ακαδημαϊκό έτος της δραματικής σχολής στα μέσα
    του. Πρώτη φορά στα χρονικά έκλεισε το Εθνικό Θέατρο. Οι καλλιτέχνες δικαιούνται αναβαθμισμένο Πτυχίο
    και όχι ισάξιο Απολυτηρίου. Από την στιγμή που σπουδάζουν μια ειδικότητα σημαίνει ότι είναι απόφοιτοι
    Σχολής, όχι μόνο Λυκείου. Είναι καταρτισμένοι στον τομέα τους, άρα, η εξειδίκευσή τους θα πρέπει να
    πιστοποιείται με το αντίστοιχο Πτυχίο. Θα πρέπει επαγγελματικά να αντιμετωπίζονται και να αμείβονται με
    αξιοπρέπεια. Μακάρι να πετύχουν τον στόχο τους.

Σκορδίλης – “Καμία επιστημονική βάση για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα”

ΑΝΤ1 – «Ναυάγιο» για την εκπομπή της Χατζηβασιλείου