Οι καισαρικές αυξάνονται διαρκώς και αλλάζουν τον χάρτη των γεννήσεων

1 Min Read

Η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων με καισαρική τομή στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα δημογραφικά στοιχεία που επαναφέρουν τη συζήτηση γύρω από τις επιλογές τοκετού.

Τα δεδομένα του World Health Organization δείχνουν ότι διεθνώς οι καισαρικές τομές έχουν αυξηθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες, με το ποσοστό να έχει υπερτριπλασιαστεί από το 1990 έως σήμερα. Η άνοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες με χαμηλούς δείκτες μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας, όπως η Ελλάδα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αυξημένη χρήση καισαρικής σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως η ιατρική πρακτική, ο προγραμματισμός του τοκετού αλλά και η επιλογή πολλών γυναικών για μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου στη διαδικασία. Παράλληλα, αυξάνεται ο προβληματισμός για το αν απαιτείται μεγαλύτερη ενημέρωση γύρω από τις διαθέσιμες επιλογές τοκετού και τις συνέπειες κάθε μεθόδου.

Το θέμα παραμένει ανοιχτό στην επιστημονική κοινότητα, με στόχο να διαμορφωθούν πολιτικές που θα ενισχύουν την ενημερωμένη επιλογή των γυναικών και τη σωστή ιατρική καθοδήγηση.

Share This Article