Στο παιχνίδι της μεγάλης ναυτιλίας δεν αρκεί να έχεις πλοία. Πρέπει να ξέρεις πότε να τα κρατήσεις και πότε να τα πουλήσεις. Και ο Νίκος Τσάκος φαίνεται πως διαβάζει την αγορά. Η TEN (Tsakos Energy Navigation) προχωρά σε ενεργή διαχείριση του στόλου της, αξιοποιώντας τις υψηλές αξίες που καταγράφονται στη second-hand αγορά των δεξαμενόπλοιων.
Μετά την παραλαβή του νεότευκτου Anfield, από τα ναυπηγεία Samsung στη Νότια Κορέα, στα τέλη Ιουλίου, η εταιρεία προχώρησε στην πώληση δύο Suezmax, κατασκευής 2006 και ηλικίας περίπου 20 ετών.
Το ζουμί της υπόθεσης; Η συναλλαγή αναμένεται να προσθέσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια στα ταμειακά διαθέσιμα της TEN. Καθόλου άσχημα.
- Η κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική σταδιακής ανανέωσης και βελτιστοποίησης του στόλου. Τα παλαιότερα πλοία έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ανάπτυξη της εταιρείας, όμως τώρα η διοίκηση θέλει πιο σύγχρονο και διαφοροποιημένο στόλο.
Και εδώ βρίσκεται το μεγάλο σχέδιο: 26 νεότευκτα πλοία, με τα επτά ήδη να έχουν παραδοθεί.
Η TEN, που ιδρύθηκε το 1993, διαθέτει pro forma στόλο 81 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας περίπου 10,5 εκατ. dwt.
Με απλά λόγια: πουλάει παλιότερο tonnage, γεμίζει το ταμείο και χτίζει την επόμενη μέρα. Στη ναυτιλία, το timing είναι μισή περιουσία.
