Ο πληθωρισμός πιέζει ξανά την ευρωπαϊκή οικονομία

1 Min Read

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνεχίζει να κινείται σε θετικό έδαφος, αλλά με αισθητά χαμηλότερη δυναμική, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι πιέσεις επιστρέφουν.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών υποχώρησε στις 50,5 μονάδες από 51,9 τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας οριακά πάνω από το επίπεδο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται ως η πιο αδύναμη επίδοση των τελευταίων μηνών και ενισχύει τον προβληματισμό για την πορεία της οικονομίας.

Η Γερμανία εμφανίζει μεγαλύτερη επιβράδυνση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ η Γαλλία παραμένει κάτω από το όριο ανάπτυξης για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, οι υπηρεσίες αποτελούν το πιο αδύναμο σημείο, την ώρα που η μεταποίηση παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή.

Το νέο περιβάλλον διαμορφώνεται και από την άνοδο του ενεργειακού κόστους, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει άμεσα τις τιμές και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται μπροστά σε μια περίοδο όπου η χαμηλή ανάπτυξη και οι υψηλές τιμές μπορεί να συνυπάρξουν, δημιουργώντας δύσκολες ισορροπίες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Share This Article