in

OMGOMG

Ο Αρνιακός για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία – «Δεν έχω ξαναδεί τόσο έντονα φαινόμενα»

Συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά παραχώρησε ο Τάσος Αρνιακός. Ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 ρωτήθηκε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν τη Θεσσαλία το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα τις πρωτοφανείς και φονικές πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή.

«Το κύμα κακοκαιρίας Daniel ήταν ένα πρωτόγνωρο για την Ελλάδα φαινόμενο, που έφερε εξωπραγματικά ύψη βροχής, τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα από τότε που μετράμε μετεωρολογικά στοιχεία. Δηλαδή από το 1890. Στη Ζαγορά του Πηλίου μετρήθηκαν 1.000 τόνοι νερό το στρέμμα, δηλαδή όσο νερό πέφτει 2,5 χρόνια στην Αθήνα», δηλώνει και εξηγεί:

«Στην Ελλάδα δεν έχω ξαναδεί τόσο έντονα φαινόμενα όπως αυτά των προηγούμενων ημερών. Αυτά τα φαινόμενα, ωστόσο, αν παρακολουθήσουμε προσεκτικά, συμβαίνουν σε όλο τον κόςμο και θα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει ο έμπειρος μετεωρολόγος σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Πώς εξηγούνται οι τόσο μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε το φαινόμενο;

«Λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης που επικράτησε, ειδικά στη Θεσσαλία, µε 400, 500 τόνους το στρέμμα. Ακόμα περισσότερο νερό έπεσε στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, µε 4-5 παραποτάμους, σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, 80 με 90 μέτρα. Αυτό είχε ως συνέπεια να φουσκώσουν οι παραπόταµοι και ο Πηνειός και να δημιουργηθεί πλημμύρα σε επιφάνεια 720.000 στρεμμάτων. Το νερό της γης διεκδικεί πίσω δύο πράγματα που βίαια του πήραμε. Τον δρόμο που αιώνες περνούσε (ρέματα και ποτάμια), αλλά και τον χώρο όπου στεκόταν (λίμνες). Όπως συνέβη στη Θεσσαλία, µε την αποστράγγιση της Κάρλας και τις αλλαγές της ροής των ποταμών», απαντά χαρακτηριστικά ο Τάσος Αρνιακός.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Συναγερμός στο Μπάκιγχαμ – Άνδρας σκαρφάλωσε τοίχο και…

Η καλή είδηση της ημέρας – Βρέθηκε η Ειρήνη που είχε εξαφανιστεί τον Μάρτιο από τη Χαλκιδική