in

Νοθευμένο αλκοόλ – Τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει – «Μάστιγα» η κατανάλωση αλκοόλ από τους έφηβους

Οι υπόθεση των μαθητών που κατέρρευσαν από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ σε γνωστό κλαμπ της Λεωφόρου Βουλιαγμένης φέρνει ξανά στη δημόσια συζήτηση την ανεξέλεγκτη κατανάλωση οινοπνευματωδών από ανήλικους, που το τελευταίο διάστημα παίρνει διαστάσεις «μάστιγας».

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικους και μάλιστα όταν πρόκειται για «μπόμπες»;

Πόσο έτοιμο είναι το ανοσοποιητικό των νέων, που δεν έχει ωριμάσει ακόμη, να αντέξει την τοξικότητα μιας μεγάλης και αιφνίδιας ποσότητας αλκοόλ;

Κινδυνεύει το καρδιαγγειακό τους σύστημα αλλά και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και πόσο αναστρέψιμη είναι μία τέτοια κατάσταση;

Και πόσο μία μόδα ή ο μιμητισμός μπορούν να καταστρέψουν ένα νεαρό παιδί και να παρασύρουν στην οδύνη μία ολόκληρη οικογένεια;

Το CNN Greece, μίλησε με τον κ. Φώτη Πατσουράκο, Καρδιολόγο Αρχίατρο ΕΑ Πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και Α’ Αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, για τις επιπτώσεις σε ένα νέο άνθρωπο από την κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα νοθευμένου αλκοόλ.

«Ένας έφηβος έχει ανώριμο ακόμη σύστημα, ενώ το πρώτο σημείο στο οποίο θα δράσει το αλκοόλ, είναι το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα», επισημαίνει ο κ. Πατσουράκος, προσθέτοντας:

«Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ ο ανώριμος ακόμη οργανισμός ενός έφηβου, δεν μπορεί να διυλήσει ούτε μισό ποτήρι αλκοόλ.

Αντιλαμβάνεστε, ότι εάν το ποτό είναι νοθευμένο, η κατάσταση είναι ακόμη περισσότερο επικίνδυνη και απαιτείται αμεσότητα στην παροχή ιατρικής βοήθειας, καθώς ο νέος άνθρωπος, αλλά και ο ενηλικος, μπορεί να περάσει από τη ναυτία και τη ζάλη, στο κώμα, στην τύφλωση, ή και σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, που συνδέονται με τα νεφρά και το ήπαρ» επισημαίνει ο κ. Πατσουράκος, σημειώνοντας ακόμη, ότι ένα νοθευμένο ποτό, θα προκαλέσει οξεία δηλητηρίαση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αλλά και σε επικίνδυνες αρρυθμίες.

Τα υποκατάστατα του οινοπνεύματος, παράγουν παρόμοια αποτελέσματα με την αιθανόλη όσον αφορά τη μέθη, αλλά είναι παράλληλα πολύ επικίνδυνα.

Μπορούν να προκαλέσουν ναυτία και εμετό, κοιλιακό άλγος, υπνηλία και ζάλη και να οδηγήσουν σε προβλήματα στα νεφρά ή στο ήπαρ, ακόμα και σε κώμα.

Η μεθανόλη ή μεθυλική- αλκοόλη δεν προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και τυχόν κατανάλωση της μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, τύφλωση, ακόμη και θάνατο.

Κατά τις πρώτες ώρες ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει υπνηλία, αστάθεια και άρση αναστολών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η δηλητηρίαση συμβαίνει στο πλαίσιο της κατανάλωσης οινοπνεύματος, τα συμπτώματα αυτά είναι πιθανό να μην εγείρουν υποψίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπολογίζει πως το 25% των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο, είναι παράνομα.

Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ 2017-2019 καταγράφηκαν παγκοσμίως 306 μαζικά περιστατικά νοθείας ποτών με μεθανόλη, έχοντας ως συνέπεια 7.104 άνθρωποι να αρρωστήσουν και 1.888 να πεθάνουν.

Το 90% περίπου της νόθευσης σύμφωνα με τον ΠΟΥ, συμβαίνει στην Ασία.

Τι νομίζετε;

-1 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

“The Voice” – «Παγωτό» η διαγωνιζόμενη με το σχόλιο του Μουζουράκη. «Δεν μοιάζει με τον Έντι Ίζαρντ;»

Σοκάρει η Τρουφάκου για τον 30ωρο τοκετό της – «Κρύωνα, έκανα εμετούς, ένιωθα ότι πέθαινα»