Η στήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος στην καθολική εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον Νόμο Κατσέλη, ανοίγει νέο κεφάλαιο για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται εδώ και καιρό σε καθεστώς αβεβαιότητας.
Η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση θεωρείται κρίσιμη, καθώς μπορεί να δώσει λύση σε ένα ζήτημα που αφορά περίπου 100.000 πολίτες και συνδέεται άμεσα με την προστασία των πιο ευάλωτων. Το θέμα δεν είναι μόνο νομικό. Είναι βαθιά κοινωνικό και οικονομικό.
Γιατί πίσω από κάθε φάκελο δανείου υπάρχουν νοικοκυριά που προσπαθούν να σταθούν όρθια, σε ένα περιβάλλον υψηλού κόστους ζωής και αυξημένων οικονομικών πιέσεων.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με την τοποθέτηση της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογραμμίζει τη σημασία μιας ρύθμισης που μειώνει την αβεβαιότητα και δημιουργεί ένα πιο καθαρό πλαίσιο για όλους τους εμπλεκόμενους.
Η προστασία των δανειοληπτών, ειδικά των ευάλωτων ομάδων, δεν μπορεί να μένει σε επίπεδο διακηρύξεων.
Παράλληλα, η ρύθμιση μπορεί να λειτουργήσει θετικά και για το τραπεζικό σύστημα, καθώς περιορίζει εκκρεμότητες και βοηθά στη διαχείριση προβληματικών υποθέσεων με πιο σταθερούς κανόνες.
Το στοίχημα πλέον είναι η εφαρμογή. Γιατί μόνο αν ο νόμος λειτουργήσει στην πράξη, οι δανειολήπτες θα δουν πραγματική ανάσα και όχι ακόμη μία υπόσχεση στα χαρτιά.
