Η φετινή αντιπυρική περίοδος φέρνει νέα δεδομένα στην επιτήρηση των δασών, με την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα να ενεργοποιούν ένα μεγάλο δίκτυο με περισσότερα από 100 drones σε ολόκληρη τη χώρα. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αναλαμβάνουν πλέον κομβικό ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση και καταγραφή πιθανών εστιών φωτιάς.
- Σύμφωνα με πληροφορίες, τα drones έχουν τοποθετηθεί και στις 13 Περιφέρειες της χώρας και θα επιχειρούν σε 24ωρη βάση, δίνοντας συνεχή εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Η επιλογή των σημείων έγινε στρατηγικά, με έμφαση σε δασικές περιοχές, περιαστικές ζώνες, αλλά και σημεία υψηλού κινδύνου με ιστορικό πυρκαγιών.
Ο εξοπλισμός τους θεωρείται ιδιαίτερα εξελιγμένος, καθώς διαθέτουν θερμικές κάμερες, οπτικά συστήματα μεγάλου zoom, GPS, τηλεμετρία και αποστασιόμετρα laser. Στόχος είναι η άμεση αναγγελία περιστατικών και η ταχύτερη αντίδραση, καθώς η τεχνολογία μπαίνει πλέον δυναμικά στην πρώτη γραμμή της αντιπυρικής άμυνας.
