in

Ναπολιτάνος master της πίτσας διχάζει τους Ιταλούς χρησιμοποιώντας ανανά

Όποιος έχει πατήσει το πόδι του στην Ιταλία γνωρίζει ότι υπάρχουν άγραφοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται – και οι πιο σημαντικοί από όλους αφορούν το φαγητό. Καπουτσίνο μετά τις 11 το πρωί; Μόνο για τους τουρίστες. Σπαγγέτι μπολονέζ; Μια τρομακτική σκέψη. Ανανάς στην πίτσα σας; Βλασφημία – ή, τουλάχιστον, έτσι ήταν μέχρι τώρα. Το 2024 μπορεί να είναι η χρονιά που η πίτσα με ανανά θα γίνει αποδεκτή στην Ιταλία, χάρη στον Gino Sorbillo, τον διάσημο pizzaiolo της Νάπολης, ο οποίος πρόσθεσε τον μισητό υλικό στο μενού του στη Via dei Tribunali, τον πιο γνωστό δρόμο της πίτσας, στην παγκόσμια πρωτεύουσα της ιταλικής σπεσιαλιτέ. Η δημιουργία του Sorbillo, που ονομάζεται «Margherita con Ananas» κοστίζει 7 ευρώ και δεν μοιάζει με την αμερικανική εκδοχή της πίτσας με ανανά, την αποκαλούμενη «χαβανέζικη»: πρόκειται για μια πίτσα bianca, δηλαδή χωρίς σάλτσα ντομάτας, με τρία είδη τυριών και τον ανανά να έχει μαγειρευτεί δύο φορές ώστε να έχει καραμελώσει.

  • «Δυστυχώς οι άνθρωποι ακολουθούν το πλήθος και εξαρτώνται από τις απόψεις των άλλων ή από αυτά που ακούνε», είπε. «Παρατήρησα τα τελευταία χρόνια ότι πολλοί άνθρωποι καταδίκαζαν συστατικά ή τρόπους παρασκευής φαγητού καθαρά επειδή στο παρελθόν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα γνώριζαν, οπότε ήθελα να βάλω αυτά τα αμφισβητούμενα συστατικά –που αντιμετωπίζονται σαν να είναι δηλητήριο – πάνω σε μια ναπολιτάνικη πίτσα, κάνοντάς τα νόστιμα». Το να το κάνει στην κεντρική του πιτσαρία στο ιστορικό κέντρο της Νάπολης –ο Sorbillo έχει 21 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στο Μαϊάμι, το Τόκιο και την Ίμπιζα – είχε επίσης τη σημασία του, είπε. Ο Sorbillo προψήνει τον ανανά στο φούρνο και τον αφήνει να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτει καπνιστή πρόβολα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο βασιλικό, πριν βάλει την πίτσα στον ξυλόφουρνο του. Καθώς βγαίνει από το φούρνο, σκορπίζει πάνω της νιφάδες από δύο διαφορετικά είδη καπνιστού τυριού κατσιορικότα: το ένα από κατσίκες της Σαρδηνίας και το άλλο από βουβάλια της κοντινής περιοχής Σιλέντο.

«Αυτό το κάνει πραγματικά νόστιμο», είπε. Νόστιμος ξενόστιμος, ο ανανάς στην πίτσα είναι ανάθεμα για τους περισσότερους Ιταλούς, και η πίτσα του – την οποία λάνσαρε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα – δεν άρεσε σε πολλούς. Έχει, όπως είπε ο Sorbillo, προκαλέσει «αναστάτωση» με προσβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η πίτσα του συζητήθηκε ακόμη και στην εθνική τηλεόραση. Αλλά λέει ότι όσοι ήταν αρκετά περίεργοι για να τη δοκιμάσουν ήταν υπέρ της. «Πριν την λανσάρω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την έβαλα στο μενού χωρίς να πω τίποτα για μερικές εβδομάδες και πολλοί άνθρωποι την παρήγγειλαν, ακόμη και Ναπολιτάνοι», είπε. «Αλλά η Ιταλία είναι διχασμένη πάνω σε αυτό. Και όχι μόνο η Ιταλία. Νομίζω ότι ο κόσμος γενικά δεν είναι περίεργος. Είναι δύσπιστοι απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό». Για τον Sorbillo, ο ανανάς στην πίτσα δεν διαφέρει από τα άλλα τολμηρά υλικά που έχουν χρησιμοποιήσει οι pizzaioli τα τελευταία χρόνια. «Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούν υλικά που πριν από πέντε, έξι χρόνια δεν χρησιμοποιούνταν ποτέ. Τώρα χρησιμοποιούμε σπεκ από το Άλτο Άντιτζε, μορταδέλα που δεν χρησιμοποιούνταν πριν από 10 χρόνια, ψιλοκομμένα φιστίκια, ελιές σε σκόνη, αφρό μοτσαρέλας, ακόμη και μαρμελάδες.

  • Γιατί να μην ανακαλύψουμε ξανά τον ανανά; Η πίτσα έχει αποκτήσει μια νέα ζωή τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια». «Τα πράγματα πρέπει πρώτα να δοκιμάζονται και μετά να εκφράζεις την άποψή σου. Στο παρελθόν ούτε το ζαμπόν ή η ρόκα δεν έμπαιναν στην πίτσα, τώρα είναι φυσιολογικά». Ωστόσο, εκεί όπου τραβάει διαχωριστική γραμμή στην πίτσα με ανανά, είναι η σάλτσα ντομάτας στη βάση. «Η ντομάτα είναι ένα άλλο φρούτο – με δύο φρούτα, τα οποία έχουν και τα δύο οξύτητα, δεν θα ήταν ένα καλό προϊόν», είπε. «Αντ’ αυτού, βάζω τρία καπνιστά τυριά και αλλάζει η πίτσα, αποκτά μια διαφορετική γεύση». «Είμαι σίγουρος ότι σύντομα η πίτσα με ανανά θα εμφανιστεί στα μενού και άλλων πιτσαριών στη Νάπολη – και όχι μόνο στη Νάπολη», κατέληξε.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Παύλος – Οι ετοιμασίες για το διπλό ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου

Βανδή – Μπισμπίκης – Ρομαντικό δείπνο στο ακριβότερο εστιατόριο του κόσμου!