Την ανάγκη για ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή ακρίβεια και για στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Σπλιτ της Κροατίας, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του MED9.
Στο επίκεντρο το ενεργειακό κόστος
Κατά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει τρόπους αντιμετώπισης των αυξημένων τιμών της ενέργειας, οι οποίες εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν με τρόπο που να διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα των κρατών-μελών.
Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε το ενεργειακό κόστος με την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας την ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της διασφάλισης της δυνατότητας διύλισης εντός της ΕΕ, καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως ανέφερε, αναδεικνύουν την ανάγκη περιορισμού κρίσιμων εξαρτήσεων.
Ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός
Στη Σύνοδο συζητήθηκαν επίσης οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες και να είναι ανάλογος των φιλοδοξιών της.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ακόμη το μεταναστευτικό, με τον κ. Μητσοτάκη να χαιρετίζει τη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση αυξημένων μεταναστευτικών ροών ή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.
