Στο Ελ Αλαμέιν βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην άτυπη τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Η Τουρκία στο φόντο
Η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της στρατηγικής σχέσης με το Κάιρο, την ώρα που η Αίγυπτος επιχειρεί να ισορροπήσει σε ένα νέο περιφερειακό σκηνικό και παράλληλα ενισχύει τις επαφές της με την Τουρκία. Στην ατζέντα βρίσκονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, οι θαλάσσιες ζώνες και η Λιβύη.
GREGY και ενέργεια
Ιδιαίτερο βάρος έχει η ενεργειακή συνεργασία. Στο τραπέζι βρίσκεται το GREGY, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου που προβλέπει μεταφορά πράσινης ενέργειας προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το έργο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά και γεωπολιτικά σχέδια των δύο χωρών.
Παράλληλα, στις συνομιλίες αναμένεται να τεθεί και η εκκρεμότητα γύρω από την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ενώ η άτυπη τριμερής αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου.
Η ελληνική πλευρά επιχειρεί έτσι να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας ως «γέφυρας» ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, αξιοποιώντας το δίκτυο στρατηγικών σχέσεων που έχει οικοδομήσει στην περιοχή.
