Η Αθήνα μπορεί να απέχει ακόμη από το να γίνει το «Λονδίνο της Μεσογείου», όμως το σχέδιο να εξελιχθεί σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο αποκτά πλέον πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τρία μεγάλα hedge funds – Millennium Management, Rokos Capital Management και Verition Fund Management – τα οποία διαχειρίζονται συνολικά περίπου 134 δισ. δολάρια. Η Millennium δρομολογεί παρουσία στην Αθήνα, ο Κρις Ρόκος έχει επιλέξει την Ελλάδα ως φορολογική του κατοικία, ενώ η Verition εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει γραφείο στην πρωτεύουσα.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα και επιδιώκοντας να μετατρέψει το ενδιαφέρον των ισχυρών επενδυτών σε πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα και θέσεις εργασίας.
Το μεγάλο στοίχημα, πλέον, είναι η Αθήνα να μην αποτελέσει απλώς έναν ελκυστικό προορισμό για τη φορολογική κατοικία πλούσιων managers, αλλά να αποκτήσει ένα πραγματικό οικοσύστημα διαχείρισης κεφαλαίων που θα μπορεί να ανταγωνιστεί καθιερωμένα χρηματοοικονομικά κέντρα.
