in

Λάρισα – Πλημμυροπαθείς έκαψαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Εκκαθαριστικά για να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ έλαβαν πλημμυροπαθείς από την περιοχή Νέας Σμύρνης της Λάρισας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τριετή αναστολή πληρωμής του φόρου για όσους υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία Ντάνιελ το περασμένο φθινόπωρο.

Μάλιστα, για να δείξουν την οργή τους πλημμυροπαθείς έκαψαν τα εκκαθαριστικά που έλαβαν για να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ.

Έκπληκτοι κάτοικοι της Λάρισας καταγγέλλουν ότι δεν τηρήθηκε η κυβερνητική δέσμευση που έλαβαν μετά τις πλημμύρες, πως θα υπάρξει τριετής απαλλαγή και ξεσπούν, με τα εκκαθαριστικά σημειώματα στα χέρια.

Καλούνται, μάλιστα, να καταβάλλουν την πρώτη δόση στα τέλη Απριλίου.

 

Οι πολίτες κάνουν λογο για εμπαιγμό και η απογοήτευση είναι διάχυτη. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι, αδυνατούν, να ανταποκριθούν στα έξοδα ανακατασκευής των σπιτιών τους, ενώ κάποιοι από αυτούς δηλώνουν πως δεν πήραν ποτέ την έκτακτη βοήθεια του κράτους.

 

Η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ προβλέφθηκε για ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία λόγω ακραίων φυσικών φαινομένων.

Τι λέει η ΑΑΔΕ
Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε και εχθές με Δελτίο Τύπου για τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, η ΑΑΔΕ επαναλαμβάνει:

«1. Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2024 για όλα ακίνητα που επλήγησαν από πλημμύρες και λοιπές καταστροφές από 1/7/2023, με βάση τις αιτήσεις απαλλαγής που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα Αρωγή (arogi.gov.gr), και την κατάσταση των ακινήτων που δηλώθηκαν στις αιτήσεις αυτές.

2. Πολίτες που πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, αλλά δεν υπέβαλαν σχετική αίτηση στην πλατφόρμα Αρωγή, με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να μην γνωρίζει εάν το κτήριό τους έχει καταστεί ακατάλληλο ή επικίνδυνο ή έχει καταστραφεί, μπορούν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια ΔΟΥ της φορολογικής του κατοικίας, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την απόφαση Α. 1272/2019.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου», στη διαδρομή Κεφάλαιο / Αίτηση χορήγησης μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Έτι περαιτέρω, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι έχουν τη δυνατότητα, για περισσότερες διευκρινίσεις, να επικοινωνήσουν άμεσα με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο τηλ 2131621000 (Δευτέρα – Παρασκευή, 07:30 – 17:00) ή να επισκεφθούν την αρμόδια ΔΟΥ της περιοχής τους.

Αναφέρεται ότι στο χθεσινό Δελτίο Τύπου της ΑΑΔΕ με τίτλο «ΑΑΔΕ: Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με την αποστολή εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ σε πλημμυροπαθείς της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα», σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 6 του ν. 4223/2013, όπως αυτό τροποποιήθηκε τελευταία φορά με το άρθρο 54 του ν. 5087/2024, για καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται για τα:

Κτίρια μετά του αναλογούντος οικοπέδου.

Αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών, που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές και πληρούν τις προϋποθέσεις απόδειξης της επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας ή καταστροφής κατά περίπτωση, και είναι διαθέσιμες γι’ αυτά οι προβλεπόμενες στο νόμο βεβαιώσεις».

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Αλεξανδρούπολη – Εισαγγελική έρευνα για τις δυο βρεφονηπιοκόμους που έκλειναν τα παιδιά σε αποθήκη

Κατερίνα Λιόλιου – Το ντεκολτέ της παραλίγο να σπάσει. Δείτε φώτο…