in

Kορονοϊός- Συναγερμός στην Ευρώπη. Τι συνέβη;

Μνήμες του χειμώνα 2019-2020, στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού, ξυπνούν οι σκηνές στα νοσοκομεία της Κίνας, ενώ μπροστά στη νέα πιθανή απειλή από ανατολικά, η Ευρώπη προσπαθεί να προστατεύσει τα σύνορά και τους πληθυσμούς της.

  • Τα κράτη – μέλη της Κομισιόν που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας, με θέμα το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού στην Κίνα, είπαν ηχηρό «ναι» στη λήψη μέτρων και τη διενέργεια τεστ κορονοϊού στους ταξιδιώτες που από την Κίνα στην ΕΕ.

Σήμερα αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR), ενώ την ίδια στιγμή και οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

  • Η κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της Κομισιόν, για τη λήψη μέτρων απέναντι στην Κίνα, θα ληφθεί υπόψη στη σημερινή συνεδρίαση του IPCR.

Οι χώρες προτείνουν στην Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν:

  • Τεστ πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα και πριν εισέλθουν στην Ευρώπη, ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων σε αεροδρόμια και αεροσκάφη και αυξημένη εσωτερική επιτήρηση με αλληλούχιση των δειγμάτων των ταξιδιωτών.

«Τα μέτρα στα αεροδρόμια είναι επιβεβλημένα» δηλώνει στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

  • «Θα προσφέρουν σίγουρα μια ασφάλεια, αλλά θα χρειαστεί και μεγαλύτερη επιτήρηση σε επίπεδο τεστ και συγκεκριμένα στην αλληλούχιση των δειγμάτων. Τουλάχιστον στα σύνορα, αλλά και στο εσωτερικό των χωρών. Και βεβαίως στους πιο ευπαθείς πληθυσμούς της Ευρώπης -που είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά- θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο προστασίας. Αυτός ο εφησυχασμός που υπάρχει μέχρι στιγμής αυτή τη χρονιά, θα πρέπει λίγο να αρχίσει να σταματάει» σημειώνει.

Μέχρι στιγμής ο καλός καιρός, έχει ευνοήσει την Ελλάδα συγκρατώντας τη διασπορά του κορονοϊού και την εξάπλωση των νέων παραλλαγών, όπως σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

  • Η νέα ακόμη πιο επιδραστική και ταχύτερη παραλλαγή της Όμικρον, ΧBB.1.5, για παράδειγμα, που εξαπλώθηκε σε πολύ σύντομο διάστημα στο περίπου 41% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID στις ΗΠΑ, υποστηρίχθηκε πολύ από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, αυτή η καλή εικόνα δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη.

  • «Προφανέστατα υπάρχει θέμα με την Κίνα. Και φαίνεται να προκύπτει και ένα σοβαρό θέμα στις ΗΠΑ, όπου αναπτύσσεται η XBB.1.5, η παραλλαγή που υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ. Και πραγματικά αυτή η παραλλαγή έχει μεγάλη δυναμική στις ΗΠΑ. Κι εκεί ήταν πολύ πιο κρύος ο καιρός και μέσα στις γιορτές είχε απότομα τρομακτική εξάπλωση. Γιατί βοήθησαν οι συνθήκες. Σε μας ο καιρός που παρέμεινε καλός όλες αυτές τις ημέρες ήταν σημαντική βοήθεια, γιατί ήμασταν πιο πολύ έξω και με καλύτερους αερισμούς. Το επόμενο διάστημα θα αλλάξει αυτό και σιγά-σιγά θα βλέπουμε να αναπτύσσεται κι εδώ ένα κύμα. Εμείς το έχουμε δει υπολογιστικά, αλλά τρενάρει λόγω καιρού, η έξαρση αυτή», τονίζει ο ίδιος.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Έκανε σ3ξ για δύο ώρες σερί και το εξομολογήθηκε στην Μακρυπούλια…

Σοκ! Εξαφανίστηκε η 14χρονη Άννα Μαρία…