in

AngryAngry OMGOMG

Κωνσταντίνος Γιατράκος – Σκότωσε τον δικήγορο μέσα στο δικαστήριο και πήγε για ρυζόγαλο

Στις 4 Οκτωβρίου 1968, μια σοκαριστική δολοφονία έλαβε χώρα στα δικαστήρια της Σάντα Ρόζα, στην Ελλάδα, που θα αφήσει ολόκληρο το έθνος άναυδο από το απόλυτο θράσος του δράστη. Κεντρικό πρόσωπο σε αυτό το ζοφερό επεισόδιο ήταν ο Κωνσταντίνος Γιατράκος, ένας άνθρωπος του οποίου οι πράξεις εκείνη την ημέρα θα αψηφούσαν την πεποίθηση.

 

 

Η επίθεση 

  • Το μοιραίο περιστατικό εκτυλίχθηκε σε μια διακοπή της δικαστικής αίθουσας όταν ο Γιατράκος αποχώρησε στιγμιαία από τη διαδικασία για να ξεδιψάσει με ένα ποτήρι νερό. Δεν ήξερε ότι θα διασταυρωθεί με έναν άνθρωπο που πίστευε ότι είχε ενορχηστρώσει τα νομικά του δεινά, τον 66χρονο δικηγόρο Ιωάννη Καρδαρά.

Εκείνη τη στιγμή, ο Καρδάρας είχε κουβέντα με έναν συνάδελφό του, με τα χέρια χωμένο στις τσέπες του. Ξαφνικά, η αίθουσα του δικαστηρίου τρυπήθηκε από δύο εκκωφαντικούς πυροβολισμούς. Ο Καρδάρας έπεσε στο έδαφος, το σώμα του βουτηγμένο στο αίμα, ενώ ο σύντροφός του τρόμαξε από την ξαφνική βία, έχασε την ισορροπία του και έπεσε κι αυτός.

  • Καθώς η σκόνη έπεσε, οι σοκαρισμένοι μάρτυρες είδαν τον Γιατράκο να στέκεται πάνω από τον τραυματία δικηγόρο, με το περίστροφο στο χέρι. Η έκφρασή του στερήθηκε συγκίνησης καθώς έριξε άλλες δύο βολές στο ακίνητο σώμα του δικηγόρου. Χωρίς ίχνος τύψεων ή πανικού, ο Γιατράκος βγήκε ήρεμα από την αίθουσα, αφήνοντας πίσω του ένα σκηνικό χάους και πανικού.
ρυζόγαλο
Φωτογραφία κατά τη μεταφορά του θύματος από τραυματιοφορείς

 

 

 

Στην Ηλιούπολη για …ρυζόγαλο

Ο Γιατράκος, αγνοώντας το χάος που μόλις είχε προκαλέσει, κατευθύνθηκε στην Ηλιούπολη, όπου κάθισε ανέμελα σε ένα ζαχαροπλαστείο και παρήγγειλε ένα ρυζόγαλο. Περιέργως, του πήρε τέσσερις ώρες για να αποφασίσει να παραδοθεί στην αστυνομία, οπότε απλά ομολόγησε: «Σκότωσα τον δικηγόρο».

Κατά την ομολογία του, εξέφρασε τύψεις για την οικογένεια του θύματος και αναγνώρισε ότι, δεδομένης της ηλικίας του, δεν έπρεπε να έχει αφαιρέσει μια ζωή. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι το κίνητρό του ήταν η πεποίθηση ότι ο δικηγόρος τον αδίκησε παίρνοντας την περιουσία του. Ο Γιατράκος θυμωμένος δήλωσε: «Έφαγε όλη μου την περιουσία», εξηγώντας ότι είχε ενεργήσει σε έκρηξη οργής όταν άκουσε τον δικηγόρο να τον κοροϊδεύει.

  • Όταν ρωτήθηκε γιατί κρατούσε περίστροφο, ο Γιατράκος αρχικά απάντησε ότι το κουβαλούσε από το 1945 και μάλιστα είχε ραμμένη ειδική τσέπη στο παντελόνι του για αυτό. Ωστόσο, αργότερα άλλαξε την ιστορία του, ισχυριζόμενος ότι είχε αποκτήσει το πυροβόλο όπλο το 1910 ενώ βρισκόταν στην Αμερική. Η εξήγησή του για τον πυροβολισμό άλλαξε επίσης. τώρα επέμενε ότι είχε ενεργήσει από φόβο, πιστεύοντας ότι ο δικηγόρος άπλωνε ένα όπλο στην τσέπη του.

δικηγόρο δικαστήριο

 

 

Η διαμάχη για τα κτήματα

  • Η κόντρα μεταξύ του Γιατράκου, 83 ετών, και του Καρδαρά, 66 ετών, είχε τις ρίζες της σε μια περιουσιακή διαμάχη που χρονολογείται από το 1955, όταν ο Καρδάρας αγόρασε ένα κτήμα του Γιατράκου στις Κουκουβάουνες. Οι συμβάσεις καθυστέρησαν τη συναλλαγή και μετά από δύο χρόνια νομικής διαμάχης, ο Καρδαράς έβγαλε τα ακίνητα σε πλειστηριασμό.

Ο Γιατράκος κατηγόρησε τον δικηγόρο για υπεξαίρεση των κτημάτων και κατέθεσε σε βάρος του κατηγορίες για πλαστογραφία και τοκογλυφία. Ωστόσο, ο Καρδάρας αθωώθηκε και ανταπέδωσε τον Γιατράκο για ψευδορκία και συκοφαντία. Αυτή η δικαστική μάχη κράτησε χρόνια, με τον Γιατράκο να καταδικάζεται τελικά σε τετραετή φυλάκιση. Άσκησε έφεση και μόλις μια μέρα πριν βγει στο δικαστήριο, περιορίστηκε σε ψυχιατρείο βάσει σύστασης ακτινολόγου.

  • Αν και αφέθηκε ελεύθερος λίγο αργότερα, αυτός ο ελιγμός πέτυχε να καθυστερήσει περαιτέρω την ακρόαση της έφεσης, η οποία τελικά είχε προγραμματιστεί για τις 4 Οκτωβρίου 1968—την ημέρα της συγκλονιστικής δολοφονίας.

ρυζόγαλο

Ο «Σχιζοφρενής» δολοφόνος και η προβληματική του ιστορία

  • Η δίκη της δολοφονίας ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου 1969, αλλά διεκόπη απότομα μετά από μόλις 90 λεπτά λόγω της άτακτης συμπεριφοράς του Γιατράκου. Είχε αφήσει γένια, ισχυριζόταν ότι ήταν ένας από τους 12 μαθητές του Χριστού, ξάπλωσε στον πάγκο και φαινόταν εντελώς αποκομμένος από τη διαδικασία.

Το δικαστήριο αποφάσισε να συνεχίσει τη δίκη 40 ημέρες αργότερα, κατά την οποία ο Γιατράκος θα υποβαλλόταν σε ψυχιατρική αξιολόγηση για να διαπιστωθεί η ψυχική του κατάσταση. Στις 5 Νοεμβρίου η δίκη συνεχίστηκε. Ο Γιατράκος παρέμεινε αδιάφορος, αλλά η διαδικασία συνεχίστηκε. Οι ψυχίατροι κατέθεσαν ότι ενώ παρουσίαζε σημάδια ψυχικής διαταραχής, δεν είχε χαρακτηριστεί ως ψυχικά άρρωστος. Επέδειξε αξιοσημείωτη ευφυΐα και κανονική λειτουργικότητα όταν πίστευε ότι δεν τον παρατηρούσαν. Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο Γιατράκος προσποιούνταν τρέλα, μια τακτική που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να αποφύγει την καταδίκη και τη φυλάκιση.

  • Μάρτυρες ζωγράφισαν μια εικόνα ενός ασταθούς και πεισματάρη άνδρα που ήταν επίμονος και αλαζονικός. Διηγήθηκαν ένα περασμένο περιστατικό όταν ο Γιατράκος, ως μαθητής, πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν φύλακα που προσπαθούσε να τον συλλάβει επειδή επιτέθηκε σε συγχωριανό του. Φεύγοντας στην Αμερική για να αποφύγει τις συνέπειες, αναγκάστηκε αργότερα να επιστρέψει στην Ελλάδα αφού μαχαίρωσε έναν άνδρα στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο πεζικό, επιτέθηκε στον ανώτερό του και αντιμετώπισε την καταδίκη του στρατοδικείου. Ο Γιατράκος είχε ιστορικό εμπλοκής σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, εγκατέλειψε τη σύζυγό του και τον μικρό γιο του και υπέβαλε τη δεύτερη σύζυγό του σε σωματική κακοποίηση. Ακόμη και ο γιος του, μόλις έμαθε για τη δολοφονία, εξέφρασε μικρή έκπληξη, παρατήρησε απλώς: «Τρελάθηκε».

Τελικά, ο Κωνσταντίνος Γιατράκος, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια και δύο μήνες φυλάκιση, σηματοδοτώντας το τέλος ενός παράξενου και τραγικού κεφαλαίου της ελληνικής νομικής ιστορίας.

 

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Λένα Ζευγαρά – Από …”Καλόγρια” στην πίστα, τώρα τα πετάει όλα (Εικόνες)

Σάλος με διάσημο ζευγάρι – Μελανιές από ξύλο η τραγουδίστρια. Την χτυπάει ο σύζυγος της (Vid)