in

CuteCute

Χειροπέδες σε επτά γνωστούς επιχειρηματίες για αυθαιρεσίες σε παραλίες της Πάρου

Οι τοπικές Αρχές της Πάρου προέβησαν στη σύλληψη επτά επιχειρηματιών, έπειτα από ελέγχους που πραγματοποίησαν σε παραλίες, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό αυθαιρεσιών και καταχρήσεων.

Η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου και η ΕΛΑΣ συνεχίζουν τους ελέγχους στις παραλίες της Πάρου με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Παριανός Τύπος». Οι επτά συλληφθέντες παραπέμπονται να δικασθούν με την αυτόφωρη διαδικασία, για αυθαιρεσίες και κατάληψη δημόσιου χώρου στον αιγιαλό και σε παραλίες.

Πολίτες, με «όπλο» τις πετσέτες, εναντιώνονται στις ξαπλώστρες για να σώσουν τις ελληνικές παραλίες. Κάτοικοι της Πάρου, της Νάξου, της Σύρου και της Άνδρου καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει χώρος στις παραλίες και πως οι επιχειρηματίες «παίζουν» με τις αρμόδιες αρχές.

Τι κοινό έχουν ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, ένας χειριστής drone και μία γλωσσολόγος – μεταφράστρια; Όλοι τους είναι μέλη –και μάλιστα, πρωταγωνιστές– του κινήματος που άρχισε την «επανάσταση» στις ελληνικές παραλίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News.

Ένα μωσαϊκό ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και σπουδών, οι οποίοι μοιράζονται έναν κοινό σκοπό: Την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, την αφαίρεση των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων και τον τερματισμό των καταπατήσεων και των αυθαιρεσιών του αιγιαλού.

Το «κίνημα της πετσέτας», που εμφανίσθηκε στις αρχές του εφετινού καλοκαιριού, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε πολλά ελληνικά νησιά να μετρούν ολοένα και περισσότερα μέλη, με το πέρας του καιρού.

Τα έξι πρόσωπα πίσω από το κίνημα

  • Δαμιανός Γαβαλάς, καθηγητής Πανεπιστημίου

Από την έδρα του καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Δαμιανός Γαβαλάς βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» του κινήματος πολιτών της Πάρου. Η συμμετοχή είναι μεγάλη, γεγονός το οποίο φαίνεται όχι μονάχα από τα 11.500 μέλη της σελίδας στο Facebook και τις 2.500 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, αλλά και την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων στις συνελεύσεις. «Πέρα από απλούς πολίτες, στα μέλη συμπεριλαμβάνονται και πολλοί επιστήμονες, που βοηθούν ώστε να τεκμηριωθεί η παρανομία. Ακόμη, υπάρχουν μοντέρ και σκηνοθέτες που μάς βοηθούν να επικοινωνήσουμε τις κινητοποιήσεις μας, με βίντεο», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Γαβαλάς, μιλώντας στη Real News.

  • Ανδριανός Παππάς, χειριστής drone

Το κίνημα των πολιτών στην Πάρο μπορεί να εντοπίζει από αέρος τις αυθαιρεσίες, χάρη στον Ανδριανό Παππά και το drone του. Ο 32άχρονος είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέχρι πρότινος, χρησιμοποιούσε τη συσκευή σε ερευνητικά προγράμματα των σπουδών του, όπως στην ψηφιοποίηση των κτηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέχρι που εντάχθηκε στο κίνημα για ελεύθερες παραλίες και πλέον, φωτογραφίζει τις παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες.

  • Ειρήνη Μπιζά, γραφίστρια

Η Ειρήνη Μπιζά, 24 ετών, αγωνίζεται για το δικαίωμα να μπορεί να απλώσει την πετσέτα της, στην άμμο· εκτός από την παρουσία στις κινητοποιήσεις, σχεδειάζει τα φυλλάδια των δράσεων στην Πάρο, ενώ, βοηθά στη διαχείριση της σελίδας στο Facebook.

  • Ιάκωβος Γρύλλης, πρώην Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Από τους πρωτεργάτες του κινήματος στη Ρόδο, είναι ο πρώην Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση να συμμετάσχει ενεργά, διαδραμάτισε ένα περιστατικό που συνέβη με τον γιο του. «Παρατηρούσα πού πήγαινε η κατάσταση και ότι σύντομα δε θα έχουμε ελεύθερη πλαζ να βάλουμε την ομπρέλα μας, για να κάνουμε μπάνιο. Στις αρχές Μαΐου, ο γιος μου πήγε σε μία παραλία και άπλωσε την πετσέτα του, όμως, τον έδιωξαν οι υπεύθυνοι του beach bar», σημειώνει και τότε, έλαβε την τελική απόφαση για δράση.

  • Δημήτρης Γρηγοριάδης, Διευθυντής Λυκείου

Ο Δημήτρης Γρηγοριάδης συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της Ρόδου. Ο εκπαιδευτικός ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα από το 1990, όμως, είδε το ποτήρι να «ξεχειλίζει», την τελευταία διετία. «Μέχρι το 2021, υπήρχαν κάποια όρια. Όμως, στη συνέχεια η κατάσταση ξέφυγε τελείως. Κάποιοι επιχειρηματίες αποθρασύνθηκαν», υπογραμμίζει.

  • Ελένη Ανδριανοπούλου, γλωσσολόγος – μεταφράστρια

Μεταξύ των ενεργών μελών στις διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα στη Νάξο, βρίσκεται και η γλωσσολόγος – μεταφράστρια, Ελένη Ανδριανοπούλου.

 

  • Στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, έχουν δηλώσει συμμετοχή 6.500 χρήστες, ενώ, 1.500 άτομα υπέγραψαν την καταγγελία που εστάλη στην Εισαγγελία, η οποία περιγράφει το «όργιο» παρανομίας. «Βρίσκομαι στο κίνημα από την πρώτη μέρα. Πηγαίνουν οι ελεγκτές, οι επιχειρήσεις και αφαιρούν τις ξαπλώστες.

 

Όταν οι ελεγκτές φεύγουν, τις βάζουν ξανά. Αυτό επιδεικνύει ότι ο κρατικός μηχανισμός δε λειτουργεί», αναφέρει, ζητώντας από την Πολιτεία να προστατεύσει τις παραλίες του νησιού και το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση.

Δεκάδες μέλη του κινήματος πολιτών που διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες της Πάρου σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα, στο σχήμα της έκτασης που καταγγέλλουν ότι θα έπρεπε να καταλαμβάνει η παραχώρηση σε επιχείρηση του νησιού.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

MEGA – Έτσι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του καναλιού ο Άγιος Παΐσιος

Ξέσπασε η Μερκούρη με σχόλιο που έλαβε – «Θα είστε πάντα μια σκιά αφού…»