Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η κατάσταση στη Λέσβο, καθώς η παραγωγή γάλακτος – το βασικό κτηνοτροφικό προϊόν του νησιού – παρουσιάζει δραματική πτώση εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει ο αφθώδης πυρετός.
- Περίπου 2.600 κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, μετά από σχεδόν 50 ημέρες προσπαθειών για τον περιορισμό της νόσου, χωρίς – όπως καταγγέλλουν – ουσιαστικά αποτελέσματα. Η απογοήτευση μεγαλώνει, ενώ η τοπική οικονομία αρχίζει ήδη να δέχεται ισχυρό πλήγμα.
Πολλοί παραγωγοί δηλώνουν ότι αναγκάζονται να αρμέγουν τα ζώα μόνο μία φορά την ημέρα, περιορίζοντας παράλληλα τις ζωοτροφές λόγω του αυξημένου κόστους και της αβεβαιότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος.
Υπάρχουν μάλιστα κτηνοτρόφοι που έχουν σταματήσει εντελώς το άρμεγμα, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Η περίοδος από τον Μάρτιο έως τον Μάιο θεωρείται η πιο κρίσιμη για την παραγωγή γάλακτος, γεγονός που κάνει την κατάσταση ακόμη πιο πιεστική.
Οι παραγωγοί ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης και επανεξέταση της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην κρίση, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξουν λύσεις, οι συνέπειες για την κτηνοτροφία στη Λέσβος θα είναι μακροχρόνιες.
