in

Καταγγελίες για τον βιασμό της 12χρονης – «Δεν κάλεσαν μάρτυρα κλειδί»

Σε μια σειρά καταγγελιών για την υπόθεση της 12χρονης στον Σεπόλια προχώρησε η Επιτροπή Αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του ΔΣΑ.

  • Μεταξύ άλλων η δικηγόρος της 12χρονης Ασπασία Ταραχοπούλου τόνισε ότι λειτουργεί σαν τιμωρία η απαγόρευση επικοινωνίας με τη μητέρα της, ενώ η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη υποστήριξε ότι η φρούρηση του παιδιού είναι διακοσμητική και κατήγγειλε ότι μάρτυρας που σχετίζεται και με το κύκλωμα μαστροπείας που αποκαλύφθηκε πρόσφατα δεν εκλήθη να καταθέσει.

Από την πλευρά του, ο ψυχίατρος και επικεφαλής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού, Γιώργος Νικολαϊδης, επισημαίνει ότι «ένα παιδί θύμα χρειάζεται να αισθανθεί ασφάλεια κι εδώ το σύστημα έχει αποτύχει».

  • «Τα ρίξαμε όλα στη μητέρα που την προφυλακίσαμε», είπε από την πλευρά του ο ψυχίατρος, Θ. Μεγαλοικονόμου.

«Έχουν παραβιαστεί όλα τα δικαιώματα του παιδιού»

  • Ειδικότερα η δικηγόρος κα. Ταραχοπούλου επισήμανε ότι «το κράτος δεν έχει φροντίσει το ανήλικο παιδί, ψυχολογικά και οικονομικά. Έχουν παραβιαστεί όλα τα δικαιώματα του παιδιού, δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα. Δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα,  ώστε αργότερα να πάει το παιδί στο σχολείο του, να μην είναι δακτυλοδεικτούμενο».

Για την μητέρα του υποστήριξε ότι «λειτουργεί σαν τιμωρία η απαγόρευση επικοινωνίας με την μητέρα του, χωρίς αιτιολογία και νομικό έρεισμα. Από την αρχή της υπόθεσης έως σήμερα, το παιδί έχει δει δύο φορές τη μητέρα του. Μία στις αρχές, μετά την πρώτη κατάθεση και στην τελευταία κατάθεση (19/6), την είδε για δέκα λεπτά. Έχουμε καταθέσει στον επόπτη εισαγγελέα των φυλακών από 10 Μαΐου δεν έχουμε απάντηση, έχουμε απευθυνθεί στο Συνήγορο του πολίτη, έχουν κάνει πολλές ενέργειες, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει απάντηση. Ενώ υπάρχει παιδοψυχιατρική έκθεση από δημόσιο νοσοκομείο ότι το παιδί πρέπει να βλέπει τη μάνα του και θα του κάνει καλό».

  • Καταλήγοντας τόνισε ότι «η μόνη στήριξη που έχει το παιδί είναι ότι βλέπει την παιδοψυχίατρο μια φορά την εβδομάδα, 50χλμ μακριά. Ελλιπέστατο μέτρο, χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση με τόσο βαριά τραύματα που κουβαλάει».

«Κρίσιμη μάρτυρας»

  • Από την πλευρά της η δικηγόρος κα. Λεγάκη κατήγγειλε ότι «το παιδί είχε αναφέρει τον οίκο ανοχής στην οδό Κασσανδρας και πρόσφατα κατηγορήθηκε άνθρωπος σε κύκλωμα μαστροπείας από αυτόν τον οίκο ανοχής. Οι Κολομβιανές (από το κύκλωμα μαστροπείας) έχουν καταθέσει ότι το παιδί λέει ψέματα, ότι το παιδί δεν τον πήγαιναν σε αυτό τον οίκο ανοχής. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, όταν αυτό το πρόσωπο ήταν γνωστό στις αρχές για μαστροπεία απο 2013 και στην υπόθεση της Ηλιούπολης, γιατί η αστυνομία και η ανάκριση δεν άκουσε το παιδί; Δεν πρόσεξε το παιδί; Γιατί οι αρχές μέχρι τώρα, ενώ ήταν γνωστό το πρόσωπο που εκμεταλλευόταν αυτόν τον οίκο ανοχής και είχε αναγνωριστεί ο οίκος από το παιδί, δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει; Το μήνυμα που εκπέμπει η Πολιτεία είναι να μη μιλάτε γιατί δε θα καταφέρετε τίποτα περισσότερο».

«Το σύστημα έχει αποτύχει»

  • Ο ψυχίατρος κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι «ένα παιδί θύμα χρειάζεται να αισθανθεί ασφάλεια. Εδώ βλέπουμε ότι το σύστημα έχει αποτύχει. Μια και μόνο συνέντευξη στην αποκάλυψη του παιδιού. Τι έχουμε εδώ; 6-7 πολύωρες και εξαντλητικές καταθέσεις, το έχουμε πάει το παιδί να αναγνωρίσει χώρους και καταστάσεις, τελείως απαράδεκτη πρακτική. Είναι σα να λέει η Πολιτεία στα θύματα καλύτερα να το έχετε ραμμένο. Χρειάζονται θεσμικές τομές και ενίσχυση του συστήματος παιδικής προστασίας για να ξαναβρούν το βηματισμό τους προς την ενηλικίωση. Τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε πόρισμα προς την πολιτεία για εξάλειψη παραδοξοτήτων».

«Τελείως αβοήθητη οικογένεια από την πολιτεία»

  • Τέλος ο ψυχίατρος κ. Μεγαλοοικονόμου ανέφερε τα εξής: «Η πολιτεία είναι αυτή που έπρεπε να έχει εποπτεία της οικογένειας. Μιλάμε για τελείως διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό και τα πληρώνει η συγκεκριμένη οικογένεια. Η μητέρα με την υποψία ότι πιθανώς μπορεί να ευθύνεται, μένει μέσα στη φυλακή. Καμία απολύτως βοήθεια στην οικογένεια από τον κρατικό μηχανισμό. Κατηγορήθηκε η μητέρα ως αποδιοπομπαίος τράγος. Ενώ γνωρίζουμε για την ύπαρξη ενός κυκλώματος, τα ρίξαμε όλα στη μητέρα που την προφυλακίσαμε».

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Λαρισαίες καταγγέλουν γιατρό για σεξουαλική παρενόχληση και παραμόρφωση κι αυτός…

Βίκυ Καγιά – Έτσι αποχαιρέτησε το ”Shopping Star”