Η καταπολέμηση του καρκίνου βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ιατρικής έρευνας, και η έναρξη των δοκιμών ενός νέου εμβολίου mRNA αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Γιατροί σε επτά χώρες ξεκίνησαν τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για ένα νέο εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Το εμβόλιο, με την ονομασία BNT116, έχει αναπτυχθεί από τη BioNTech και έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), τον πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Σκοπός του εμβολίου είναι να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα και να αποτρέψει την επανεμφάνισή τους, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε αυτά.
Η φάση 1 της κλινικής δοκιμής αυτού του εμβολίου, η οποία αποτελεί την πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, διεξάγεται σε 34 ερευνητικά ιδρύματα σε επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία. Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της νόσου, από πρώιμο έως προχωρημένο ή μεταστατικό, θα λάβουν το εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία.
Το BNT116 χρησιμοποιεί την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια κατά της Covid-19. Το εμβόλιο λειτουργεί παρέχοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα δείκτες του καρκινικού όγκου από το ΜΜΚΠ, εκπαιδεύοντας έτσι τον οργανισμό να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης κατά του καρκίνου, με ταυτόχρονη προστασία των υγιών κυττάρων, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους όπως η χημειοθεραπεία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το πρώτο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε το εμβόλιο την Τρίτη, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για την κλινική μελέτη. Ειδικοί, όπως ο καθηγητής ογκολογίας Σίοβ Μινγκ Λι από το University College London Hospitals, υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για την αρχή μιας «πολύ συναρπαστικής νέας εποχής» στην έρευνα κατά του καρκίνου.
Ο Βρετανός υπουργός Επιστημών, λόρδος Βάλανς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής, επισημαίνοντας ότι το νέο αυτό εμβόλιο θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η Guardian.
GIPHY App Key not set. Please check settings