in

OMGOMG

Καπραβέλος για ιώσεις – «Ευαίσθητος πληθυσμός τα παιδιά. Να παρθούν ριζικά μέτρα ΤΩΡΑ»

«Είναι καλύτερα να γίνει μια παράταση των ιώσεων παρά μία έκρηξη των ιώσεων, διότι δεν θα αντέξει το υγειονομικό σύστημα», τόνισε ο δ/ντης ΕΣΥ, Β Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας παράλληλα πως τα σχολεία άνοιξαν με πολύ ισχυρές συστάσεις για λήψη μέτρων για τον κορονοϊό.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», υποστήριξε ότι η επιστημονική κοινότητα φοβάται την «έκρηξη των ιώσεων» και εκτίμησε ότι σε αυτό το ενδεχόμενο «δεν θα αντέξει το υγειονομικό μας σύστημα».

Επιπλέον, σημείωσε την έλλειψη παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αναφέρθηκε στις τρεις διακομιδές παιδιών που χρειάστηκαν εντατική, σε Αθήνα και Πάτρα. Όπως είπε, στις τελευταίες εφημερίες στο νοσοκομείο Παπανικολάου, παρότι παρατηρήθηκε αύξηση εισαγωγών σε Covid περιστατικά, αυτή δεν ήταν εκρηκτική και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ενώ επισήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

  • «Είναι λάθος αυτό που γράφεται ότι ανοίγουν τα σχολεία χωρίς μέτρα. Είναι ισχυρότατες οι συστάσεις με βάση την ανησυχία όλων μας. Οι πάντες εκφράζουμε μία ανησυχία, σε σχέση με αυτό που είχαμε προβλέψει, δηλαδή ότι αυτός ο χειμώνας θα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Θα έχουμε μία αύξηση όλων των ιογενών λοιμώξεων εξαιτίας ενός κενού ανοσίας που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε.

Υπογράμμισε πως «είναι καλύτερα να γίνει μια παράταση των ιώσεων παρά μία έκρηξη των ιώσεων, διότι δεν θα αντέξει το υγειονομικό σύστημα.»

Ειδικότερα σημείωσε πως «αναφερόμαστε σε ένα ευαίσθητο πληθυσμό τα παιδιά μας, όπου η ανοχή απέναντι στις επιπλοκές των ιώσεων και μάλιστα άσχημες επιπλοκές είναι μηδενική. Γι’ αυτό και επιμένω ότι θα έπρεπε να παρθούν μέτρα πιο ριζικά. Ειλικρινά και οι γονείς κατάλαβαν το νόημα των ισχυρών συστάσεων των γιατρών και του υπουργείου. Δηλαδή τα παιδιά μας αν αισθάνονται έστω και για λίγο κακουχία, μια μικρή καταρροή που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα τα κρατούσαμε στο σπίτι, καλό είναι να τα κρατήσουμε στο σπίτι για να μην γίνει διασπορά και έκρηξη ιογενών λοιμώξεων. Και από την άλλη μεριά το γεγονός ότι δεν καταμετρώνται, δεν λαμβάνονται υπόψιν οι απουσίες, δίνει και το περιθώριο οι αίθουσες των σχολείων να μην είναι γεμάτες, ώστε ακριβώς να αποφύγουμε έκρηξη των ιώσεων».

  • Σημείωσε την ανάγκη ενός Παιδιατρικού νοσοκομείου για τη Βόρεια Ελλάδα και στιγμάτισε την έλλειψη κλινών ΜΕΘ για παιδιά, όπου όπως ανέφερε «Υπάρχουν μόνο 8 κλίνες για έναν πληθυσμό που καλύπτει το 30% της Ελλάδος». «Τρεις διακομιδές μέτρησα το τελευταίο διάστημα όπου χρειάστηκαν εντατική. Φύγανε για Αθήνα και Πάτρα» ανέφερε.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «το 2023 θα είναι καλύτερο. Βλέπω τον κορωνοϊό σιγά – σιγά να σβήνει. Παρόλο που θέλει παρακολούθηση, ειδικά για τους ηλικιωμένους που κινδυνεύουν. Καταγράφεται ακόμη και σήμερα ένας ανεπίτρεπτος αριθμός θανάτων».

 

Στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία του για το εάν «αντέξει το υγειονομικό μας σύστημα μια κορύφωση των ιογενών λοιμώξεων, στην οποία ακόμη δεν έχουμε φτάσει». Όπως ανέφερε «άλλες χώρες που το πέρασαν το Δεκέμβρη, όπως είναι η Αγγλία, το σύστημά της πραγματικά βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Γονάτισε. Αναγκάστηκαν να αναβάλουν καρδιοχειρουργικά χειρουργεία. Γέμισαν όλες οι κλίνες εντατικής Παίδων στην Αγγλία. Και μιλάμε για ένα σύστημα, που έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από τις δικές μας. Άρα η ανησυχία μας για το επόμενο δίμηνο είναι αρκετά σημαντική και καλό είναι να μην προκληθεί έκρηξη ιογενών λοιμώξεων.

Όπως ανέφερε «είναι διοικητικό το μέτρο της υποχρεωτικότητας της μάσκας» και επισήμανε πως « οι ισχυρές συστάσεις των γιατρών είναι μάσκες πραγματικά στα παιδιά για να μη γίνει διασπορά και έκρηξη των ιώσεων. Μεγάλη προφύλαξη στους ηλικιωμένους. Εκεί πρέπει να εντοπίσουμε το πρόβλημα γιατί εκεί χάνουμε ανθρώπινες ζωές από τον κορωνοϊό. Και εκεί πρέπει να προσέξουν οι ηλικιωμένοι. Ας μη βγαίνουν έξω, να αποστασιοποιηθούν, να φορούν μάσκες για να μην έχουμε τραγικές συνέπειες στο δίμηνο που μας έρχεται».

Δείτε όσα είπε στην ΕΡΤ:

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

“Survivor All Star” Spoiler – Αποχωρεί οικειοθελώς η Μελίνα Μεταξά;

Αυτό το έξυπνο ηλεκτρικό καρότσι μωρού πάει… χωρίς χέρια και κοστίζει σχεδόν €3,500! (video)