Νέο κύμα έντασης καταγράφεται στο Αιγαίο, με Καλύμνιους ψαράδες να καταγγέλλουν κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή των Ιμίων. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, τουρκικές ακταιωροί εμφανίζονται συστηματικά στην περιοχή, προχωρώντας σε κινήσεις εκφοβισμού και παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της αλιευτικής τους δραστηριότητας.
- Μάλιστα, βίντεο που ήρθε στο φως προκαλεί έντονο προβληματισμό. Σε αυτό φαίνεται σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να προσεγγίζει ελληνικό αλιευτικό κοντά στα Ίμια, να ενεργοποιεί σειρήνες και να καλεί το πλήρωμα να απομακρυνθεί προς την Κάλυμνο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ψαράδων, η κατάσταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο όταν το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού φέρεται να έστρεψε το πυροβόλο προς το ελληνικό καΐκι.
Οι ψαράδες της Καλύμνου περιγράφουν μια διαρκή κατάσταση πίεσης, τονίζοντας πως μετά την κρίση των Ιμίων η παρουσία τουρκικών σκαφών στην περιοχή είναι σχεδόν μόνιμη.
Οι εξελίξεις έρχονται λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του Βασίλη Κικίλια προς ευρωπαϊκούς φορείς. Ο υπουργός Ναυτιλίας έθεσε θέμα παράνομων ενεργειών και αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ζητώντας ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την κατάσταση στο Αιγαίο.
