Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο της ψηφιακής αγοράς, επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ στην Alibaba, μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα σε τεχνολογικό κολοσσό.
Η απόφαση ήρθε μετά από έρευνα που αφορούσε τη λειτουργία της πλατφόρμας AliExpress και τις πρακτικές που, σύμφωνα με την Κομισιόν, παραβίαζαν τους κανόνες του Digital Services Act (DSA).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει πλέον ξεκάθαρα ότι οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες προστασίας των καταναλωτών και της διαφάνειας.
Η Alibaba, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο παγκοσμίως, βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με το υψηλό οικονομικό κόστος, αλλά και με πιθανές επιπτώσεις στη φήμη της στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να λειτουργήσει ως προειδοποίηση και για άλλες μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες καλούνται να επανεξετάσουν τις πολιτικές και τις διαδικασίες τους, ώστε να συμμορφώνονται πλήρως με το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Η Ε.Ε. επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές και διαφανές ψηφιακό περιβάλλον, δείχνοντας πως η εποχή της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί παρελθόν.
