Η νέα εταιρεία του Αλαφούζου απέναντι στους τρείς… και τα εκατομμύρια που παίζονται στο νέο τηλεοπτικό πόλεμο

2 Min Read

Όσοι πίστεψαν ότι η ίδρυση της νέας εταιρείας του Γιάννη Αλαφούζου αφορά απλώς μια κίνηση διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, μάλλον βλέπουν μόνο την επιφάνεια. Γιατί πίσω από τη «SPORTFM Κεντρική Διαχείριση Αθλητικών Δικαιωμάτων Α.Ε.» κρύβεται μια μάχη πολλών εκατομμυρίων ευρώ που μόλις ξεκίνησε.

  • Η εταιρεία συστάθηκε με αρχικό κεφάλαιο 1,5 εκατ. ευρώ, όμως το πραγματικό διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, το σύνολο των ποδοσφαιρικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση τα επόμενα χρόνια ξεπερνά κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ, εάν συνυπολογιστούν Super League, Κύπελλο Ελλάδας, ψηφιακές πλατφόρμες, χορηγίες και διεθνείς διανομές περιεχομένου.

Ήδη ο ΣΚΑΪ εξασφάλισε το Κύπελλο Ελλάδας και το Super Cup για την επόμενη τριετία σε ένα πακέτο που μαζί με τη συμφωνία ονοματοδοσίας μέσω της Superbet αποφέρει στην ΕΠΟ 13,14 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 4,22 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου. Μια διαφορά που δείχνει ξεκάθαρα πόσο έχει ανέβει το χρηματιστήριο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

  • Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται να ακολουθεί αυτόνομη πορεία, με το PAO TV να αποτελεί βασικό εργαλείο του σχεδιασμού. Οι εντός έδρας αγώνες, τα φιλικά, αλλά και ευρωπαϊκά παιχνίδια εκτός κεντρικής διαχείρισης αποτελούν ένα περιεχόμενο που μπορεί να μεταφραστεί σε εκατομμύρια ευρώ ετησίως από συνδρομές και εμπορικές συνεργασίες.

Απέναντι στην Percapita και τη Strawstream, που επιχειρούν να συγκεντρώσουν ομάδες και δικαιώματα σε ενιαίο σχήμα, ο Αλαφούζος δείχνει να στήνει το δικό του αντίπαλο δέος. Και το κάνει γνωρίζοντας ότι το πραγματικό «φιλέτο» δεν είναι οι αγώνες. Είναι τα χρήματα που παράγουν οι αγώνες, οι πλατφόρμες και οι χορηγοί που τους ακολουθούν.

Το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε. Και τα ποσά που διεκδικούνται είναι τέτοια που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες σε ολόκληρο το ελληνικό τηλεοπτικό και ποδοσφαιρικό οικοσύστημα.

Share This Article