Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να διαμορφώνει νέα στρατηγική απέναντι στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, με βασικό κριτήριο τη στάση που τηρούν απέναντι στις αμερικανικές επιλογές για το Ιράν και την ευρύτερη κατάσταση στον Περσικό Κόλπο. Στο παρασκήνιο καταγράφεται έντονη κινητικότητα, καθώς η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αποτυπώσει ποια κράτη θεωρούνται πιο σταθερά ευθυγραμμισμένα με τις προτεραιότητές της.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, εξετάζεται αναλυτικά η συνεισφορά κάθε χώρας της Συμμαχίας τόσο σε στρατηγικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο να δημιουργηθεί σαφής εικόνα για το ποιοι σύμμαχοι στηρίζουν ενεργά τις αμερικανικές θέσεις και ποιοι διατηρούν αποστάσεις. Η συζήτηση αυτή εντάθηκε και μετά τις πρόσφατες επαφές στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΝΑΤΟ.
Χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, εμφανίζονται να καταγράφουν θετικότερη εικόνα λόγω της σταθερής υποστήριξής τους, ενώ αντίθετα χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές απέναντι σε ορισμένες αμερικανικές επιλογές.
Η νέα αυτή προσέγγιση αναμένεται να επηρεάσει το εσωτερικό κλίμα στη Συμμαχία, καθώς επαναφέρει τη συζήτηση για το κατά πόσο οι διαφορετικές εθνικές στρατηγικές μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς να δοκιμάζεται η συνοχή του ΝΑΤΟ.
